Švajcarska vlada očekuje najveći pad BDP-a od 1975. godine – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Švajcarska vlada očekuje najveći pad BDP-a od 1975. godine

Švajcarska ekonomija ove godine će pretrpeti najgori pad u nekoliko zadnjih decenija, jer pandemija korona virusa nagriza proizvodnju i radna mesta, saopštila je švajcarska vlada, ali i istakla da će pad biti manji nego što se očekivalo te će iznositi 6,2 odsto.

To je najveći pad švajcarskog BDP-a od 1975., kada su tu zemlju pogodile posledice naftne krize, prenosi Seebiz.

Očekuje se i rast stope nezaposlenosti na 3,8 odsto, jer spoljna trgovina pati, lična potrošnja se smanjuje, a kompanije tek izlaze iz mera i obustava nametnutih im radi zaustavljanja širenje virusa covid-19.

Nova vladina prognoza ipak je poboljšanja u odnosu na pad BDP-a od 6,7 odsto koji su ekonomisti švajcarske vlade predvideli u aprilu i povoljnija je od očekivanja za druge evropske zemlje.

Švajcarska vlada očekuje postupan oporavak tokom druge polovine godine, pod uslovom da se ne pojavi masivan drugi talas bolesti, zajedno sa ozbiljnim ograničenjima.

Za 2021. godinu predviđa se ekonomski rast od 4,9 odsto, iako će nezaposlenost i dalje ostati visoka po švajcarskim standardima, od 4,1 odsto.

Švajcarska vlada je na krizu odgovorila paketom podsticaja vrednim više od 60 milijardi franaka, što je blizu 10 odsto nacionalnog BDP-a, a više od 15 milijardi švajcarskih franaka za hitne zajmove takođe je podeljeno za gotovo 130 hiljada kompanija. Oko 1,9 miliona ljudi ili 37 odsto radne snage, zatražilo je državnu pomoć.

Tags
Back to top button