Kovačević: Kvartalni i godišnji obračun i publikovanje BDP-a je standard – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUISVE VESTI

Kovačević: Kvartalni i godišnji obračun i publikovanje BDP-a je standard

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević danas je izjavio da je kvartalna i godišnja dinamika obračuna i publikovanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije standard koji Zavod primenjuje već godinama uz podršku i nadzor Evrostata (statističke službe EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kovačević je to naveo u reagovanju dostavljenom agenciji Beta povodom ocena profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović da je srpska statistika prošle godine prestala da objavljuje kvartalne ‘fleš’ ocene privrednog rasta “jer su rezultati bili lošiji i da je već redovna praksa da vlast izlazi u javnost samo kada se ostvare dobri rezultati”.

Popović je u jučerašnjem intervjuu za Betu izjavila da rast BDP u Srbiji od pet odsto u prvom kvartalu 2020. godine “ne znači mnogo jer se u statistici privrednog rasta stope mere u intervalima od jedne, pet i deset godina, pa to za sada služi samo za marketing”.

Kako je Kovačević naveo, “u okviru opšteg sistema nacionalnih računa državna statistika je 2014. izvršila prilagođavanje evropskom sistemu nacionalnih računa (ESA 2010) u okviru koga su povezani kvartalni i godišnji računi”. 

“RZS uredno dostavlja podatke Evrostatu i MMF-u, i u kvartalnoj i u godišnjoj dinamici kao i višegodišnje serije podataka, što ni u kom slučaju ne umanjuje značaj ubrzane dinamike srpske privrede koju iz kvartala u kvartal potvrđuju obračuni BDP-a. Dakle, kvartalna i godišnja dinamika obračuna i publikovanja BDP-a je standard i nema nikakve ‘petogodišnje ili višegodišnje periodike merenja privrednog rasta’ koju spominje gospođa Popović niti je reč o bilo kakvom marketingu već o sistemu obračuna koji RZS primenjuje već godinama uz podršku i nadzor Evrostata i MMF-a”, istakao je Kovaćević.

Dodao je da je “Zavod prekinuo sa objavljivanjem fleš kvartalnih procena ne zbog prikrivanja lošijih rezultata (nije poznato o kojim ‘lošim’ rezultatima je reč), već upravo zbog ekonomskih analitičara poput gospođe Popović, koji su, kako sama kaže, prilikom svake kvartalne procene BDP-a, brojali ‘decimale’ i koristili ih za zlonamernu interpretaciju statističkih podataka u političke svrhe i neosnovane napade na statistiku”. 

“Ignorisanje međunarodno utemeljenog i priznatog statističkog informacionog sistema kao i izmišljanje drugačijih interpretacija i metodologija nacionalnih računa i drugih kvantitatitvnih mera ima predznak politizacije i kriticizma bez osnova”, smatra Kovaćević.

On je kazao da “ono u čemu mala i siromašna Srbija nikada nije oskudevala jesu dežurni negativci, pesimisti i narikače kojima svaki napredak, boljitak ili korak napred predstavlja priliku da ukažu da to ‘ne znači mnogo’, ‘da je moglo i bolje’ ili da ‘to nije dovoljno”.

“Srbija, čini se, nema prava da se poraduje i pohvali a među pomenutim negativcima posebnu kategoriju predstavljaju ekonomski analitičari koji već godinama prognoziraju propast i najcrnja scenarija za Srbiju i koje je, čini se, posebno ‘pogodila’ činjenica da je u prvom kvartalu 2020. godine Srbija ostvarila najveći privredni rast u čitavoj evropi od pet odsto”, istakao je direktor RZS.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button