EIB plasirala milijardu evra za inovativne kompanije u Srbiji – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEKOMPANIJESVE VESTI

EIB plasirala milijardu evra za inovativne kompanije u Srbiji

Evropska investiciona banka (EIB) je u poslednjih pet, šest godina u Srbiji plasirala milijardu evra za inovativne kompanije, kaže šefica Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre i najavljuje nastavak ulaganja u naučne ustanove u Srbiji.

Ona je na onlajn konferenciji “Zdravstvo u Republici Srbiji posle pandemije” u organizaciji Kolor Pres Grup, rekla da je u planu modernizacija Instituta za fiziku, Fakulteta organizacionih nauka, kao i najsavremenija oprema za Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

“U toku je opremanje i izgradnja Elektronskog fakulteta u Nišu, druga faza zavšetka Naučno-tehnološkog parka u Novog Sadu. To će sve postati novi stubovi razvoja srpskog obrazovanja, nauke i istraživanja i pre svega razvoja koji treba da podigne konkurentnost srpske privrede na mnogo veći nivo”, rekla je Negre.

Za Institut Biosens iz Novog Sada rekla je da je prepoznat i u EU kao napredna institucija kada su u pitanju informacione tehnologije i poljoprivreda, te da je upravo objavljen javni poziv koji će omogućiti da on dobije najmodernije uslove za rad i da može da se razvija, je ima ogromnih kapaciteta za to.

Negre kaže da će razvoj inovativnih grana nauke biti odlučujući za napredak Srbije u budućnosti.

Naglasila je da je digitalizacija bitna u svim oblastima privrede i da uskoro očekuje potpisivanje novog ulaganja od 65 miliona evra koje će omoćiti svim školama u Srbiji da postanu digitalizovane.

Tags
Back to top button