Addiko banka u prvom kvartalu ostvarila 8,4 miliona evra neto gubitka – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Addiko banka u prvom kvartalu ostvarila 8,4 miliona evra neto gubitka

Austrijska Addiko banka AG izvestila je o 8,4 miliona evra neto gubitka u prvom kvartalu 2020. godine, a na zaradu su uticale povećane rezervacije za očekivane negativne učinke uzrokovane pandemijom Covid-19 i poreskim troškovima koji proizlaze iz odgođenih poreskih rashoda.

Zbog pandemije, banka je priznala kreditne rezerve od oko 13,6 miliona evra što je rezultiralo ukupnim troškovima rizika od -14,4 miliona evra i priznavanjem odgođene poreske imovine u iznosu od -4,8 miliona evra.

Operativni rezultat pre rezervisanja Addiko Grupe povećan je za 31,4%, na 13,2 miliona evra u odnosu na prvo tromesečje. Neto bankarski prihod se neznatno povećao za 0,2 miliona evra na 60,6 miliona evra. Neto prihod od kamata porastao je za 1,0% na 45,3 miliona evra i odražava rast u fokusiranim segmentima. Neto prihod od naknada i provizija ostao je stabilan na nivou od 15,3 miliona evra.

Operativni troškovi smanjeni su za 9,9%, odnosno 4,8 miliona evra, kao rezultat trajnih mera efikasnosti i odluke Uprave da se odrekne potencijalnih isplata bonusa za 2020. godinu, u svetlu trenutnog okruženja i teškoća s kojima se suočavaju mnogi.

“Addiko je ušao u ovu krizu sa dobrim operativnim postavkama, čvrstim kapitalom i osnovom finansiranja te dobro pripremljenim konceptom kontinuiteta poslovanja. Čvrsto prvo tromesečje iz operativne perspektive pružilo nam je mogućnost da oprezno odražavamo jednokratna pokrića povezana s pogoršanim makroekonomskim očekivanjima. Naš model pružanja jasnih zajmova i bankarskih usluga za potrošače i male kompanije relevantniji je nego ikad pre. Snažno smo odlučni da nastavimo svoj put, podržavamo naše osoblje, kupce i naše lokalne ekonomije i generirašemo vrednost za naše deoničare. Uveren sam da će se naš tim uspešno kretati kroz neizvesnost ovih zahtevnih vremena”, rekao je Razvan Munteanu, predsednik Uprave Addiko Bank AG povodom objave rezultata poslovanja.

Tags
Back to top button