Počinje sa radom prvi hrvatski fond za ulaganje u kriptovalute – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Počinje sa radom prvi hrvatski fond za ulaganje u kriptovalute

Za desetak dana u Hrvatskoj bi trebao da postane aktivan prvi fond za ulaganje u kripto imovinu, pod nazivom Passive Digital Asset.

Upravno veće Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga 7. maja je odobrilo rešenje kojim se Osječanima izdaje odobrenje za osnivanje i upravljanje fondom koji će biti specijalizovan za ulaganje u bitcoin. Trenutno su još u fazi prikupljanja početnih ponuda udela, a za aktiviranje su odredili minimalno milion kuna.

Fond je namenjen samo za profesionalne i kvalifikovane ulagače sa “visokim apetitom za rizik”, dodaje, a glavna mu je prednost to što će sada u bitcoin moći ulagati i oni investitori kojima to do sada nije bilo moguće.

Hanfa pritom upozorava javnost da “ulaganje u kripto imovinu predstavlja dodatni rizik zbog visoke volatilnosti i neizvesnosti u vezi s regulatornim okvirom koji se odnosi na kripto imovinu”.

Samostalno držanje kripto imovine, odnosno trgovanje kripto imovinom, donosi sa sobom značajne tehničke i druge operativne rizike, a preko fonda bi to, smatraju njegovi osnivači, trebalo biti lakše.

U rešenju regulatora navodi se da će u ostvarivanju investicionog cilja taj fond primeniti pasivnu investicionu strategiju kojom će nastojati održati što veći mogući nivo investiranosti fonda u bitcoin. Strategija je kupovina i držanje bitcoina, a implementira se kako bi kretanje cene udela u što je moguće većoj meri odražavalo kretanje cene bitcoina izražene u evrima.

“U slučaju značajnog pada vrednosti bitcoina, Društvo neće nastojati aktivno smanjivati izloženost Fonda bitcoinu s ciljem umanjenja pada vrednosti udela Fonda”, objavila je Hanfa u svom rešenju.

Depozitar fonda je Hrvatska poštanska banka, navodi Novac.hr.

Tags
Back to top button