Nasdak berza delistira kineski lanac kafeterija zbog falsifikovanja – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Nasdak berza delistira kineski lanac kafeterija zbog falsifikovanja

Nasdak berza je obavestila kinesku firmu Lakin Kofi da planira njeno isključenje sa američkog tržišta, mesec dana nakon što je otkriveno da je jedan direktor tog kineskog lanca kafeterija falsifikovao izveštaje o prometu.

Nasdak ovim potezom apostrofira obnovu svoje usredsređenosti na standarde oditovanja kompanija kojima se trguje na toj berzi, prenosi Rojters.

Lakin je početkom aprila otkrio da je njegov glavni operativni direktor Đijan Lju sa saradnicima krivotvorio podatke o prodaji u prošloj godini u iznosu od čak 2,2 milijarde juana (310 miliona dolara), nakon čega su svi suspendovani, a kompanija trenutno sprovodi istragu.

Lakin namerava da pokrene postupak protiv isključenja sa berze pred Nasdakvim arbitražnim većem, i ostaće listiran do konačnog ishoda tog postupka, najverovatnije u naredna dva meseca.

Osnovan u junu 2017. godine, Lakin, rival Starbaksu u Kini, imao je prošle godine jedan od najuspešnijih debija među kineskim kompanijama na američkoj berzi, privukavši interesovanje istaknutih američkih investitora, među kojima i fondove koju ulažu dugoročno i hedž fondove.

Ove nedelje, Nasdak berza je pooštrila svoja pravila o uvrštavanju (listiranju) u nastojanju da ograniči Inicijalne javne ponude (IPO) kineskih kompanija koje drže insajderi i koje nisu transparentne u pogledu računovodstvenih izveštaja, prenosi britanska agencija.

Tags
Back to top button