Banke u Republici Srpskoj prošle godine zaradile 96,6 miliona KM – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke u Republici Srpskoj prošle godine zaradile 96,6 miliona KM

Banke u Republici Srpskoj, njih osam, ostvarile su lani neto dobit od 96,6 miliona KM, što je za 14 odsto više u odnosu na godinu ranije.

U izveštaju Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sektoru prošle godine navedeno je da je svih osam banaka poslovalo pozitivno, te da je njihova ukupna aktiva iznosila 9,43 milijarde KM što je rast od sedam odsto u odnosu na kraj 2018. godine. Depoziti, kao najznačajniji izvor finansiranja banaka dostigli su lani 6,40 milijardi KM i zabeležili rast od šest odsto u odnosu na godinu ranije.

“Depoziti građana povećani su za 296,7 miliona KM ili devet odsto, a značajan rast zabeležen je i kod depozita vladinih institucija, javnih i državnih preduzeća, banaka, bankarskih institucija i neprofitnih organizacija, dok su depoziti privatnih preduzeća i društava, smanjeni za tri odsto u odnosu na kraj 2018. godine”, navedeno je u izveštaju Agencije.

U dokumentu stoji da je štednja građana, uključujući i tekuće račune, na kraju decembra iznosila 3,50 milijardi KM, te da je veća za devet odsto.

Ukupni krediti koje su plasirale banke iznosili su 5,46 milijarde KM što je za devet odsto više u odnosu na 2018. godinu.

“Najveće učešće u ukupnim kreditima i dalje su zaduženja građana sa stopom rasta od devet odsto, dok su krediti plasirani privatnim preduzećima veći za osam odsto. Rast zaduženosti zabeležen je i kod vladinih institucija i nebankarskih finansijskih institucija, dok je do pada došlo kod javnih i državnih preduzeća i neprofitnih organizacija”, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS, navodi Glas Srpske.

Tags
Back to top button