Mali: Nezaposlenost u Srbiji oko 10 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Nezaposlenost u Srbiji oko 10 odsto

Od uvođenja vanrednog stanja do petka, 15. maja, Nacionalnoj službi za zapošljavanje javilo se za novčanu pomoć 8.790 ljudi, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da je trenutna nezaposlenost u Srbiji oko 10 odsto.

Ministar je za TV Prva ocenio da, ako se pogleda kolika je kriza u celom svetu, gde desetine miliona ljudi ostaju bez posla, 8.790 njih u našoj zemlji je pristojan broj za jednu malu Srbiju koja je pokazala da je ekonomski sposobna i jaka.

“Očuvali smo proizvodne kapacitete, fabrike se nisu ugasile, sačuvali smo radna mesta, sada nam sledi borba za našu ekonomiju, a nama je važno da se svet i Evropa otvore, jer naša ekonomija ne zavisi samo od našeg unutrašnjeg tržišta”, kazao je Mali.

Kada su u pitanju veletrgovine koje su zabeležile porast prometa u toku poslednja dva meseca, a koje su se odlučile da ne prihvate pomoć države u vidu isplate minimalne zarade i na taj način su lišili svoje zaposlene dodatne nagrade, Mali kaže da država ne može ni na koji način da napravi obavezu nekim privatnicima, jer su oni samostalni.

Kako navodi, zna i za dosta primera gde su poslodavci nagrađivali svoje radnike i dodaje da je mera države bila usmerena upravo ka tome da se radnici ne otpuštaju.

Tags
Back to top button