Međugodišnji rast industrijske proizvodnje 4,4 odsto – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Međugodišnji rast industrijske proizvodnje 4,4 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u prvom tromesečju 2020. ostvarila rast od 4,4 odsto međugodišnje, čemu su u najvećoj meri doprineli veća proizvodnja u sektorima prerađivačke industrije i rudarstva, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prerađivačka industrija je u istom periodu ostvarila rast od 6,1 odsto međugodišnje, uz rast zabeležen u 17 od 24 oblasti, pri čemu je najveći doprinos potekao od veće proizvodnje naftnih derivata, hrane, farmaceutskih proizvoda i električne opreme.

Industrijska proizvodnja je u martu ostala na gotovo nepromenjenom nivou u odnosu na mart prethodne godine, pri čemu je medjugodišnji rast zabeležen u sektorima prerađivačke industrije (2,7 odsto) i rudarstva (0,5 procenata), dok je u sektoru energetike zabeležen međugodišnji pad aktivnosti od 9,8 procenata.

Pandemija virusa COVID-19 je u martu počela da se odražava na aktivnost u uslužnim sektorima, navode u NBS.

To se pre svega odnosi, objašnjavaju, na sektor turizma gde je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u martu zabeležen međugodišnji pad dolazaka turista za 56 odsto i njihovih noćenja za 45,7 procenata.

Pri tome, broj noćenja stranih turista manji je za 58,3 posto, dok su noćenja domaćih turista manja za 37,2 odsto. S druge strane, pandemija se u martu u manjoj meri odrazila na aktivnost u sektoru trgovine, gde je međugodišnji realni rast u martu usporio na 4,4 procenata.

Kada se govori o spoljnotrgovinskim kretanjima, tokom prvog tromesecja ove godine, robni izvoz je u odnosu na isti period prethodne godine, povećan za 3,1 odsto, a uvoz za 7,7 odsto.

“Usporavanje izvoza posledica je smanjene eksterne tražnje usled globalne pandemije i prekida lanaca proizvodnje, dok je rast uvoza u najvećoj meri rezultat rasta uvoza opreme”, navode u Narodnoj banci.

Republički zavod za statistiku je objavio podatke o kretanju formalne zaposlenosti u prvom tromesečju 2020. prema kojima je ukupan broj zaposlenih viši za 1,8 procenat u odnosu na isti period prethodne godine.

Takva kretanja rezultat su veće zaposlenosti u privatnom sektoru.

Posmatrano po delatnostima, najveći rast zaposlenosti je zabeležen u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, rudarstvu i sektorima informisanja i komunikacija i saobraćaja.

Tags
Back to top button