Korona ohladila interesovanje investitora za fintech – Bankar.rs
ANALIZEFinTechINOVACIJESVE VESTI

Korona ohladila interesovanje investitora za fintech

Finansiranje fintech-a palo je u prvom tromesečju 2020. godine sa izbijanjem virusa Covid-19, navodi se u izveštaju Forrestera koji upozorava da će mnoge kompanije biti pometene u krizi koja je počela.

Globalno finansiranje fintechom tokom prvog tromesečja iznosilo je 5,78 milijardi dolara, što je pad sa 7,77 milijardi dolara u četvrtom tromesečju prošle godine i 12,59 milijardi dolara u trećem tromesečju 2019. godine.

Forrester napominje da je finansiranje već bilo u padu krajem prošle godine, ali kriza Covid-19 već uzima danak. Ekonomski šok virusa zavladao je globalno do početka marta, što je potonulo nade mnogim kompanijama. I dok su 24 kompanije bile zatvorene u martu u odnosu na 25. februar, investitori su bili manje velikodušni.

Najveće kvartalno finansiranje iznosilo je 500 miliona dolara za britansku digitalnu banku Revolut, a u martu 100 miliona dolara za meksičkog zajmodavca Credijusto. Nijedan kineski fintech nije zatvorio runde uprkos stalnom protoku finansija u poslednjih nekoliko godina.

Ulagači postaju sve oprezniji, grupišući se u kompanijama u kasnoj fazi i u dobro uspostavljenim ili čak pretrpanim sektorima.

I kako se pandemija nastavlja, Forrester predviđa da će se mnogi fintechi smanjiti ili biti otkupljeni od sadašnjih vlasnika.

“Poslednja dva ekonomska pada rezultirala su velikim smanjenjem privatnog finansiranja. Samo fintechi koji su bili profitabilni ili su osigurali veliki krug finansiranja pre nego što ih je pogodio Covid-19 preživeće nadolazeću konsolidaciju”, kaže se u izveštaju.

Tags
Back to top button