Korona kriza poremetila planove zarade Uniqa osiguranja – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESVE VESTI

Korona kriza poremetila planove zarade Uniqa osiguranja

Korona kriza poremetila je planove zarade Uniqa osiguranja za ovu godinu, a nije isključen ni negativan finansijski rezultat, pokazuju preliminarni podaci.

“Zbog velike nesigurnosti u vezi sa ukupnim ekonomskim i finansijskim učinkom COVID-19 u daljem toku godine, UNIQA ne može održavati prognoze za poslovnu 2020. godinu, prema kojima će rezultat iz redovnih aktivnosti u 2020. biti približno na nivou 2019. Stoga UNIQA očekuje eventualno negativan rezultat pre oporezivanja za celu 2020. godinu”, navode iz osiguravajuće grupacije, prenosi Indikator.ba.

Pažljivo razmotrivši sve trenutno poznate okolnosti i moguće posledice pandemije COVID-19, pa i preporuke tržišnih regulatora, u Uniqa osiguranju su odlučili da za Godišnju skupštinu deoničara ipak predlože planiranu isplatu dividende, ali uz značajno smanjenje, sa 54 evra po deonici na 18 evra za finansijsku 2019. godinu.

“Potpuno uklanjanje dividende nije predloženo jer – uprkos opterećenjima koje proizilaze iz kretanja na tržištima kapitala – s jedne strane, odnos solventnosti na kraju prvog tromesečja 2020. nalazi se na gornjem kraju ciljanog raspona od 155 do 190 odsto. Krajem 2019. godine, odnos solventnosti bio je 216 odsto. Sa druge strane, institucionalni i privatni deoničari UNIQA takođe trebaju na odgovarajući način da učestvuju u rezultatima finansijske 2019. godine čak i u vremenima COVID-19”, obrazlažu svoju odluku iz Uniqe u obaveštenju dostavljenom Bečkoj berzi.

Tags
Back to top button