APR: Pomoć i preduzetnicima koji su registrovali prekid delatnosti – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

APR: Pomoć i preduzetnicima koji su registrovali prekid delatnosti

Od 1. januara do 15. marta registrovano je 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano 6.290, saopštila je danas Agencija za privredne registre i navela da i oni mogu da računaju na podršku države.

Program ekonomskih mera, za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo finansija, pružiće podršku i ovim preduzetnicima, koji su zbog uvođenja vanrednog stanja prijavili prekid obavljanja delatnosti u APR-u, saopštava Agencija.

Od uvođenja vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa COVID-19, kako kažu u APR-u, naglo je porastao broj registrovanih prekida obavljanja delatnosti kod preduzetnika kojima je vanredno stanje otežalo ili onemogućilo dalje poslovanje.

To su, precizira se, frizerski i kozmetički saloni, delatnosti konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, ostalo obrazovanje (vrtići, boravci za čuvanje dece), proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, stomatološka praksa, taksi prevoz, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, trgovine na malo odećom.

“Već sa najavom Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 i podršku privredi Srbije, u Agenciji smo počeli da registrujemo manji broj prekida obavljanja delatnosti, dok je jedan broj preduzetnika prijavio i nastavak obavljanja delatnosti”, kaže direktor APR Milan Lučić, preneo je Tanjug.

Kako je saopštila APR, Lučić je naveo da će ekonomske mere države pomoći najugroženijim delovima privrede da prevaziću prve posledice krize prouzrokovane virusom COVID-19.

U saopštenju APR navodi da Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 precizira koja lica i pod kojim uslovima mogu koristiti fiskalne pogodnosti i direktna davanja, PDV tretman prometa dobara i usluga bez naknade za zdravstvene svrhe, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći svim punoletnim građanima Srbije iz budžeta.

Tags
Back to top button