Tasteri na POS terminalima opasniji za prenos Covid-19 od novčanica – Bankar.rs
Elektronsko bankarstvoINOVACIJESVE VESTI

Tasteri na POS terminalima opasniji za prenos Covid-19 od novčanica

Uprkos zabrinutosti javnosti da se Covid-19 prenosi gotovinom, naučni zapisi pokazuju kako je rizik nizak u poređenju sa drugim često dodirivanim predmetima, uključujući i tastere za unos pina na POS terminalima, piše u biltenu Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Početkom koronavirusne krize pojavili su se izveštaji da je Svetska zdravstvena organizacija savetovala potrošače da izbjegavaju rukovanje novčanicama i umesto toga prelaze na beskontaktno plaćanje.

SZO je kasnije rekla da ne nudi nikakva formalna upozorenja o tom pitanju, ali još uvek postoje naleti kako bi obeshrabrili upotrebu gotovine, s tim da su zemlje podigle svoje beskontaktne limite plaćanja, a neki pružaoci usluga – poput kenijskog M-Pesa – smanjili su transakcijske naknade.

U Velikoj Britaniji upotreba gotovine prepolovila se u samo nekoliko dana, iako je to delom i posledica vladinog nametanja nacionalnog ograničenja slobode kretanja.

Sada bi se neki strahovi koji se tiču ​​sigurnosti gotovine mogli pokazati problematičnim. BIS kaže da naučni zapisi pokazuju da je rizik od prenosa Covid-19 putem gotovine nizak u poređenju sa, na primjer, tasterima za pinove.

Kako bi ojačale poverenje u gotovinu, centralne banke aktivno komuniciraju, pozivajući na stalno prihvatanje gotovine i, u nekim slučajevima, na sterilizaciju ili karantinu novčanica.

Južnoafrička rezervna banka upozorila je javnost da ne povlači novčanice i novčiće zbog Covid-19, jer su kriminalci koji su nosili lažne iskaznice odlazili od kuće do kuće radi prikupljanja zaraženih novčanica.

Bez obzira na to jesu li opravdanja za gotovinu opravdana ili ne, BIS kaže kako bi kriza mogla promeniti ponašanje plaćanja. To bi moglo negativno uticati na banke i starije osobe te zahtevati od centralnih banaka da brane gotovinu.

Međutim, pandemija bi takođe mogla podstaći razvoj digitalnih valuta centralne banke, kaže BIS, a Covid-19 “ističe vrednost pristupa različitim načinima plaćanja i potrebu da bilo koja sredstva plaćanja budu otporna na široku raspon prijetnji. ”

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button