Evropske berze pred najvećim kvartalnim gubitkom u poslednjih 18 godina – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Evropske berze pred najvećim kvartalnim gubitkom u poslednjih 18 godina

Cene akcija na evropskim berzama jutros su porasle drugi dan zaredom, jer su ulagače podstakli ohrabrujući ekonomski pokazatelji iz Kine, ali STOXX 600 indeks i dalje je na putu najvećeg kvartalnog gubitka od 2002. godine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu oko 1 odsto, ojačavši drugi dan zaredom. No, i dalje je od početka godine u minusu više od 20 procenata, pa mu preti najveći kvartalni gubitak od 2002. godine, prenosi Novac.hr.

Londonski FTSE indeks porastao je 1,80 odsto, na 5.665 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 2,4 odsto, na 10.053 boda, a pariski CAC 2,05 procenata, na 4.467 bodova.

Podršku tržištima pružio je jučerašnji skok cena deonica na Vol Stritu za više od 3 odsto, kao i jutros objavljeni podaci kineskog zavoda za statistiku. Naime, PMI indeks fabričke aktivnosti u Kini skočio je u martu sa rekordno niskih 35,7 na 52 boda, više u odnosu na očekivanja analitičara od 45 bodova. Kretanje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na rast aktivnosti.

Iako su analitičari skeptični prema tim podacima, ipak je na tržištima probuđena nada u mogući oporavak aktivnosti u regiji.

„Skok PMI indeksa ne iznenađuje previše, s obzirom na to da je u februaru zabeležio dramatičan pad i zaronio na najniže nivoe u 15 godina. Uprkos skoku PMI-a, očekujemo da će u martu industrijska proizvodnja pasti više od 11, a promet u maloprodaji više od 6 odsto“, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na ekonomsku situaciju.

Podršku tržištima pružaju veliki fiskalni i monetarni podsticaji vlasti u najvećim svetskim privredama, iako se širenje korona virusa nastavlja, što bi moglo dodatno povećati ionako velike ekonomske štete. Predstojeći makroekonomski podaci pokazaće kakve je štete širenje virusa nanelo najvećim svetskim privredama.

I na azijskim berzama su cene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,9 odsto. U celom proteklom tromesečju taj indeks je izgubio 22 odsto, što je njegov najveći kvartalni gubitak od finansijske krize 2008.

Na Tokijskoj berzi je, pak, Nikkei indeks jutros pao oko 0,9 odsto, na 18.917 bodova. Od početka godine pao je oko 20 odsto.

Izvor: BizLife

Tags
Back to top button