Lučić: Koronakriza će ubrzati neminovnu digitalizaciju poslovanja – Bankar.rs
INTERVJUIKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: Koronakriza će ubrzati neminovnu digitalizaciju poslovanja

Svet se zbog virusa korona ubrzano digitalizuje. Ono što je bilo neminovno da će se dogoditi pandemija je samo ubrzala. Sve više kompanija i građana pronalazi aplikacije i načine komunikacije koji su ima ranije bili nepoznati a koje im olakšavaju posao od kuće. Digitalni servisi će postati bitniji i relevantniji, poručio je izvršni direktor kompanije m:tel, koordinator Telekom Srbija grupe i predsednik Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba, Vladimir Lučić, na online konferenciji pod nazivom „Ekonomija u doba korone“.

Prema njegovim rečima, kada se trenutna kriza završi, za globalnu ekonomiju će nastupiti novi period.

“Ekonomija se zamrzla nekoliko meseci ali će nastaviti. Trebaće vremena ali digitalna ekonomija će nakon krize doživeti porast i postati šansa i prilika za mnoge firme. Telekomunikacije će postati bitnije. Kada je u pitanju trenutno stanje, značaj telekomunikacionih kompanija je veliki. Naša kompanija se trudi da građanima olakša period izolacije kvalitetnijim sadržajima”, navodi Lučić.

Kako je kazao, u Srbiji je došlo do povećanja mobilnog saobraćaja za 50 odsto u ovom periodu pa se i pored tog povećanja ulažu maksimalni napori da se obezbedi što kvaliteniji sadržaj svim našim korisnicima.

“Značaj telekomunikacija je ogroman u ovj situaciji. Veliki broj kompanija je dislocirao svoje zaposlene. Svesni smo naše bitnosti u ovom periodu i trudimo se da budemo na visini zadatka iako se radi o izuzetno komplikovanom poslu u periodu višestuko povećanog saobraćaja”, kazao je Lučić.

Predsednik Asocijacije menadžera Crne Gore, Budimir Raičković, kazao je da se svetska ekonomija i Crna Gora suočava sa izazovom koji nije zapamćen u istoriji.

“Ne samo Crna Gora već i celi svet. Kriza će pogoditi sve aspekte ekonomije. Kada je u pitanju Crna Gora, Vlada je donela određene mere za pomoć privredi. Te mere se moraju korigovati, prilagoditi kako situacija nalaže. Dakle, mere moraju da se unaprede u komunikaciji sa poslovnom zajednicom. Niko od nas nema najbolje rešenje, svi imamo isti zadatak. Privreda se mora održati a mere koje je Vlada donela moraju imati razradu po dubini”, kazao je Raičković.

On je naglasio da niko nema prognoze do kada će kriza trajati.

“Privreda daje svoj maksimoum i svako daje svoj doprinos. Ne zna se do kada će ovo trajati i svaki sektor privrede je pogođen. Jasno je da recesija kuca na vrata”, kazao je Raičković.

Glavni izvršni direktor Lovćen banke i potpredsednik AMM-a za ekonomiju i finansije, Vinko Nikić, kazao je da su banke stub svake ekonomije i da su one u prvom redu da pomognu privredi i građanima. NIkić se osvrnuo i na moratorijum na otplatu kredita u crnogorskim komercijalnuim bankama koji predstavlja jednu od mera za ublažavanje krize.

“Banke su tu da pomognu privredi i građanima u teškim vremenima. Svakodnevno komuniciramo sa klijentima ali smo i u komunikaciji sa Centralnom bankom. Kada je u pitanju moratorijum na otplatu kredita želim da naglasim da građani neće plaćati nikakve dodatne naknade i neće biti dodatno opterećeni. Apelovao bih da se o ovome ne stvara kriva slika. Najveći teret u ovom prenutku je na komercijalnim bankama”, kazao je Nikić.

On je dodao i da će nakon isteka moratorijuma, svaki klijent, ukoliko to želi, moći da sklopi novi aranžman sa bankom.

“Crnogorske banke imaju visoku likvidnost, visok stepen adevkvatnosti kapitala. Spremni smo na dodatne injekcije kao pomoć privredi. Siguran sam da banke spremaju niz mera kojima će pomoći svoje klijente. Banke u svakoj krizi predstvljaju stub ekonomije a Crnogorski sistem je mali sistem a ponekada mali sistemi mogu lakše da podnesu krizu”, kazao je Nikić i dodao da to što je klijent pristao na moratorijum za otplatu kredita neće predstavljati prepereku prilikom eventualnog novog ugovora o otplati sa bankom.

Lučić je kazao da je svestan da stariji građani ne mogu izlaziti da plaćaju račune tako da će toj kategoriji građana izaći u susret.

“Starijim građanima koji ne mogu da plate svoj račun nećemo isključivati naše usluge. Ostalima ćemo omogućiti digitalne sisteme plaćanja kako bi im omogućili da na taj način servisiraju svoje obaveze”, kazao je Lučić.

Tags
Back to top button