Pad BDP-a Slovenije veći i od pet odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Pad BDP-a Slovenije veći i od pet odsto

Kancelarija za makroekonomske analize slovenske Vlade (UMAR) iznela je novu procenu pada ekonomske aktivnosti zbog pandemije virusa korona, po kojoj bi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj državi mogao biti veći od pet odsto u odnosu na prošlu godinu, javlja Hina.

Umesto rasta BDP-a za 1,5 odsto, kako je prognozirao pre manje od dve sedmice u redovnoj analizi, prepolovivši rast u odnosu na predviđanja iz prošle godine, UMAR sada zbog virusa COVID-19 i loših okolnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, navodi kako očekuje smanjivanje BDP-a “između šest i osam odsto”.

“U manje od dve sedmice okolnosti su se jako promenile. Širenje epidemije u susednoj Italiji te širenje korona virusa u ostale evropske države zahtevale su neophodne i sveobuhvatne mere za zaštitu zdravlja ljudi u većini evropskih država, što značajno deluje na ekonomsku aktivnost”, navodi se u saopštenju UMAR-a.

UMAR dodaje da se, ako sadašnje okolnosti i jako otežano poslovanje proizvodnog i uslužnog sektora potraju dva meseca, očekuje pad BDP-a moguće i veći od pet odsto.

Očekuju da će trajnija stabilizacija ekonomskih aktivnosti uslediti tek nakon otkrivanja efikasne vakcine za virus korona, a s novom prognozom ekonomskih aktivnosti planiraju izaći nakon što se epidemija virusa u Sloveniji i po svetu zaustavi.

Kao najizloženije sektore na koje će se kriza negativno odraziti navode hotelijerstvo, ugostiteljstvo, lične usluge i trgovinu neprehrambenim proizvodima, a u nešto manjoj meri industriju, trgovinu, promet i neke poslovne usluge.

UMAR je pozvao Vladu da apsolutni prioritet u pomoći funkcioniranju zdravstvenog sistema, te snabdevanju zaštitnih sredstava i opreme.

Takođe, pozivaju Vladu da donese finansijske i poreske mere kako bi se sačuvala zaposlenost te preduzećima i stanovništvu pomoglo da dodatnim likvidnim sredstvima prebrode dolazeću krizu, a da nakon toga napravi program da se omogući ponovni ekonomski polet i oživljavanje privrede.

Aljazeera

Tags
Back to top button