MMF predviđa recesiju goru nego 2008. godine – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

MMF predviđa recesiju goru nego 2008. godine

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je na telekonferenciji članica grupe G20 da bi svetska recesija nakon pandemije virusa korona mogla biti gora od one koja je usledila nakon finansijske krize 2008.

Ona je upozorila ministre finansija i guvernere centralnih banaka na to da su projekcije svetskog rasta negativne za 2020. i rekla da treba očekivati „recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vreme svetske finansijske krize, ili gora“, prenela je Fena.

„Ali očekujemo oporavak 2021.“, naglasila je Georgijeva.

Francuski predsednik Emanuel Makron i kineski lider Si Đinping zatražili su održavanje vanrednog sastanka na vrhu G20, objavila je kancelarija francuskog predsednika.

„Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje SZO kako bismo zajedno radili na lekovima i vakcinama“, kaže se u saopštenju, te dodaje da bi samit G20 – koji okuplja 20 najmoćnijih svetskih ekonomija – bio koristan i „na ekonomskom planu“.

Sledeći redovni samit G20 trebao bi se održati u Rijadu 21. i 22. novembra.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 najvećih ekonomija sveta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinisati svoje delovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije virusa korona kako bude potrebno, rekao je američki ministar finansija Steven Mnučin za Fox News.

Mnučin je rekao da SAD usko sarađuju sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom u vezi krize.

Tags
Back to top button