Dolar oslabio na tržištima nakon novih odluka FED-a – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar oslabio na tržištima nakon novih odluka FED-a

Američki dolar je oslabio u odnosu na rivalske valute u ponedeljak, nakon što su predstavnici Federalnih rezervi najavili veću finansijsku podršku privredi putem širokog spektra kredita, što je uticalo na jačanje vrednosti nekih rizičnim valuta.

Nakon što je ovog meseca već agresivno ublažila monetarnu politiku, spustivši referentnu kamatnu stopu na gotovo nula odsto, američka centralna banka je saopštila je da će sada finansirati i studentke kredite i zaduženja po osnovu kreditnih kartica, kao i da će kupovati dužničke hartije većih poslodavaca.

Evro je ojačao prema dolaru za 0,7 odsto na 1,07255 dolara, dok je australijski dolar porastao prema američkoj valuti za više od 1,0 posto sa dnevnog minimum, na 0,58305 američkih dolara.

Tokom protekle dve nedelje američki dolar je registrovao rast od 9,0 procenata i delovalo je da će takav trend nastaviti i u ponedeljak, jer je kolaps na berzama pojačao strahovanja da mere centralnih banaka nisu dovoljne da ublaže ekonomske posledice od pandemije koronavirusa.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 117.40/70.

Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 117.35/65. Obim zabeležen na međubankarskom tžištu do 12.30 časova iznosio je 23,3miliona evra po prosečnom kursu od 117.5328. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 117.35/65.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 7.250 miliona dinara na nivou od 0.85 do 0.95.

Izvor: Dnevnik.

Tags
Back to top button