Švajcarska narodna banka pokušava zauzdati rast franka – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Švajcarska narodna banka pokušava zauzdati rast franka

Švajcarska centralna banka objavila je danas da sarađuje sa vladom na ublažavanju posledica epidemije korona virusa u ekonomiji, intervenišući ujedno na valutnim tržištima kako bi zakočila aprecijaciju franka.

Izgledi za švajcarsku ekonomiju značajno su pogoršani a vrednost franka još je više porasla, konstatuje SNB u saopštenju sa sednice na kojoj je potvrđena aktuelna ultrapopustljiva monetarna politika.

Ključna kamatna stopa i kamatna stopa na prekonoćne depozite komercijalnih banaka zadržane su na minus 0,75 odsto, objavila je centralna banka.

“U aktuelnim vanrednim okolnostima SNB-ova ekspanzivna monetarna politika potrebnija je no ikad kako bi se osigurali primereni monetarni uslovi u Švajcarskoj”, objavila je SNB.

Centralna banka je ujedno snizila prognoze rasta za 2020. te sada očekuje pad švajcarske ekonomije, nasuprot ranijim prognozama o njegovom rastu u rasponu od 1,5 do dva odsto.

Poručuju i da “intenzivnije” intervenišu na valutnim tržištima kako bi stabilizovali situaciju. Franak obično jača u kriznim vremenima budući da ga ulagači smatraju sigurnim utočištem za kapital a u poslednje vreme ih jako brinu posledice epidemije korona virusa.

Iz SNB-a su poručili i da poduzimaju i dodatne mere kako bi osigurali likvidnost finansijskog sistema.

Izvor: SeeBiz

Tags
Back to top button