Ljajić: Kažnjavanje po skraćenom postupku za dizanje cena proizvoda – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Ljajić: Kažnjavanje po skraćenom postupku za dizanje cena proizvoda

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da inspektori imaju pravo da po skraćenom postupku kažnjavaju trgovce koji podignu cene proizvoda koje je vlada ograničila, navodeći da su pritužbe građana bile uglavnom usmerene na medicinsku opremu, kao što su zaštitne maske.

“Kazna je do dva miliona dinara, u zavisnosti od težine prekršaja”, rekao je Ljajić za TV B92, podsetivši da su cene 36 proizvoda zamrznute, od kojih su 16 osnovne životne namirnice, a ostalo su hemijska sredstva.

On je naveo da građani mogu da prijave nepravilnosti na brojeve telefona gde su to i ranije činili, ali i da je otvorena posebna linija za prijavu mahinacija sa cenama hemijskih proizvoda, jer su se prvenstveno na njih i odnosile pritužbe.
Kako je naveo, pre zamrzavanja cena, trgovci koji su dizali cene koristeći situaciju nisu mogli da budu kažnjeni ali je to bilo nemoralno.
Govoreći o gomilanju zaliha, on je naveo da je u danu kad se očekivalo proglašenje vanrednog stanja potražnja bila tri puta veća od uobičajene, dan kasnije dva puta, tako da on očekuje da će se potražnja normalizovati.
“Najveća je potražnja u većim, da ne kažem bogatijim gradovima. I kad smo pravili analizu prodaje proizvodima u prodavnicama, i sami trgovci nam kažu, gde žive bogatiji delovi stanovništva tu je najveća potražnja i tu im prometi rastu za dva, tri ili više puta”, rekao je Ljajić, ističući kao primer Beograd i Novi Sad.
Tags
Back to top button