Direktor Beogradske berze: Razvoj tržišta kapitala ubrzaće rast BDP-a Srbije – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUIIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Direktor Beogradske berze: Razvoj tržišta kapitala ubrzaće rast BDP-a Srbije

Direktor Beogradske berze izjavio je da će Nacionalna strategija za razvoj tržišta kapitala ubrzati rast BDP-a zemlje.

“Tržište kapitala biće konačno u funkciji bržeg rasta ekonomije”, istakao je Siniša Krneta u izjavi Tanjugu.

Izrada Nacionalne strategije za razvoj tržišta kapitala trebalo da bude završena do kraja juna.

Krneta objašnjava da je će Nacionalna strategija za razvoj tržišta kapitala omogućiti izlazak na berzu novih kompanija iz državnog i privatnog sektora, to jest pojednostaviti pristup domaćim i stranim investitorima za ulagane u srpsko tržište kapitala.

“Ulazimo u jedno novo doba koje je, da se nazreti, naklonjeno tržištu kapitala, a konačno i berzi. Planiramo veoma aktivno učešće u radnoj grupi koja ima za cilj izradu strategije koja u fokus stavlja inicijalne javne ponude, kako zrelih privatnih kompanijia, tako i podršku i promociju za inicijalne javne ponude u privatizaciji velikih javnih preduzeća”, rekao je Krneta.

Dodao je da se i na nedavno završenom Kopaonik biznis forumu videlo da je dosta zainteresovanosti za to kako omogućiti pristup izvorima finansiranja mikro i malim preduzeća kroz platforme “kraud investinga”, “kraud fanding”, “kraud lending” i slično.

Kako kaže, u ovom trenutku postoje određeni problemi u regulatornom okviru, a ključna misija svake berze, pa i Beogradske, jeste kako da se tržišni mehanizam investitorima učini dostupnim.

U fokusu su, dodaje, mobilizacija štednje i kapitala i njihova usmeravanje u najspešnije projekte koji mogu da generišu najbolji mogući prinos.

Na pitanje da li će ove godine na Begradskoj berzi biti novih inicijalnih ponuda preduzeća, Krneta ističe da je sve veće interesovanje upsešnih privatnih kompanija za inicijalne javne ponude.

Navodi takođe da je trenutno jedna poznata domaća kompanija iz privatnog sektora u procesu pripreme za inicijalnu javnu ponudu, ali da ne može još da otkrije njeno ime.

Na pitanje da li je u pitanju velika domaća kompanija, Krneta je rekao: “Ako govorimo o privatnom sektoru, kompanija spada u red onih koje su barem brendom prepoznate kao velike, a u finansijskom smislu pripada redu srednjih kompanija”.

Inače, tržište kapitala preduzećima može da obezbedi jeftin dolazak do novca za poslovanje, bez visokih kamata na pozajmice, a zainteresovanim investitorima mogućnost da svoj novac ulože u nešto mimo bankarske štednje.

Tags
Back to top button