Hartija od vrednosti umesto dukata na poklon – da li se isplati? – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Hartija od vrednosti umesto dukata na poklon – da li se isplati?

Investiciona industrija u Srbiji prošle godine je imala skok od 70 odsto. Iza tih rezultata i dalje je svega pet društava koja upravljaju sa 19 investicionih fondova i skroman izbor hartija od vrednosti. Zato se od Zakona o otvorenim investicionim fondovima očekuje mnogo – da podstakne građane da postanu mali investitori, odnosno kupuju hartije od vrednosti.

Investiciona jedinica umesto dukata na rođenju ili kao rođendanski poklon. Mudrim ulaganjem, dok mališan poraste to bi mogla da bude lepa suma.

Mnogi su, zbog nepoznanica, ipak nepoverljivi prema ovakvom vidu ulaganja.

“Još jedna predrasuda kada pričamo o investicionim fondovima kod nas, da oni zahtevaju velika finansijska sredstva za ulaganje što zaista nije tako. Ne postoji minimalan iznos ulaganja. Bukvalno od jednog dinara pa naviše”, kaže Srđan Maletić, izvršni direktor Intesa invest.

Pre nego što fond profunkcioniše, radi se detaljna analiza potreba i želja klijenta, a ona pribavlja saglasnost Komisije za hartije od vrednosti koja je Zakonom zadužena za nadzor i zaštitu malih investitora u koje spadaju građani.

“Kod njih je, naravno, potrebno da postoji društvo za upravljanje koje je dobilo potrebnu autorizaciju komisije za hartije od vrednosti koje će upravljati budućim fondom, zatim takođe potrebna je dozvola za samoorganizovanje fonda, s obzirom na to da otvoreni fondovi predstavljaju zasebnu imovinu i nisu pravno lice. Takođe, bitno je da svaki fond ima svog depozitara i u svakom trenutku postoji nadzor komisije”, navodi Anina Todorović iz Komisije za hartije od vrednosti.

Fond objavljuje javni poziv i sa zainteresovanim ulagačima potpisuje pristupnicu koja ima snagu ugovora, ali investitor sam odlučuje kada će i koliko da uloži, odjednom ili iz više puta.

“Fond smanjuje rizik. Druga važna stvar i korist jeste to da uz manja sredstva je moguće ostvariti tako povoljan odnos rizika i prinosa i treća vrlo bitna stavka jeste da profesionalci upravljaju fondom”, ističe prof. Mališa Đukić sa Beogradske bankarske akademije.

Svako ko planira da ulaže u vrednosne papire trebalo bi najpre da odgovori na pitanja: koliko očekujem da zaradim, da li novac koji zaradim sigurno neće da mi bude potreban u bliskoj budućnosti i koliko sam spreman da rizikujem.

Svakako, najveća greška bi bila očekivati veliku zaradu bez rizika.

Za razliku od oročene štednje gde gubite kamatu ako vam novac zatreba, hartije od vrednosti moguće je prodati u svakom trenutku, investicioni fond je obavezan da ih otkupi i novac klijentu uplati u roku od pet dana.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button