Šta NLB-u donosi kupovina Komercijalne banke – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Šta NLB-u donosi kupovina Komercijalne banke

Prodaja Komercijalne banke a.d. Beograd slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB), koja je sudeći po medijskim izveštajima gotova stvar, vrlo je značajan M&A posao na regionalnom bankarskom tržištu.

On će, pre svega ojačati ulogu NLB banke u regionu, za koju njen prvi čovjek Blaž Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije.

Kupovinom nešto više od 83 odsto akcija beogradske Komercijalne banke, NLB, čije su aktivnosti u proteklom podržavljenom periodu bile suspregnute, na ovaj način potvrđuje svoje namere za dalju regionalnu ekspanziju, o kojoj je i neskriveno govorila.

Ne samo da će NLB ojačati svoje pozicije u Srbiji, gde je Komercijalna banka važan igrač, treći po snazi, nego će proširiti uticaj u regionu budući da će u paketu preuzeti i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

No, iako su ostala tržišta za NLB itekako važna, čini se da je glavni motiv za akviziciju Komerijcalne banke srpsko tržište. NLB želi pre svega da ojača pozicije u najmnogoljudnijoj zemlji bivše Jugoslavije a što je svojevremeno otvoreno priznao Brodnjak kazavši da je Srbija prioritet u potencijalnim preuzimanjima “budući da je tržišni udeo NLB-a tamo ispod 2 odsto”, prenosi Indikator.ba

NLB, naime, ima u Srbiji NLB Beograd, koja spada u red manjih banaka.

Ojačavši kroz privatizaciju putem IPO-a na Londonskoj berzi, a onda izašavši na međunarodno tržište kapitala, NLB banka je stvorila preduslove da krene putem ispunjenja svoje misije “ključnog regionalnog igrača”.

Činjenica da je znatno više ponudila novca za Komercijalnu banku od drugih kandidata i da su cenom u Vladi Srbije više nego zadovoljni, očito govori da je NLB banka imala jaku želju da zgrabi priliku koja joj se pružila kroz privatizaciju Komercijalne banke.

Tim pre što Komercijalna banka uopšte nije loša “udavača”, naprotiv NLB je kupuje u jako dobrom stanju, toliko dobrom da mnogi u Srbiji žale što će preći u strane ruke.

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u zemlji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za poslednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto.

NLB banka će kupovinom Komercijalne banke ući u trku za primat na tržištu, gde su po tržišnom udelu najveće banke Banca Intesa i Unicredit Bank Srbija.

Tags
Back to top button