Povlačenje iz mnogih ofšor zona košta pravo bogatstvo – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Povlačenje iz mnogih ofšor zona košta pravo bogatstvo

Pogodnosti koje ofšor destinacije pružaju kompanijama koje tamo posluju sve su manje, a obaveze koje ove države uvode naterale su i mnoge srpske privrednike da razmisle o selidbi svojih kompanija, odnosno povratku u Srbiju. Ipak, kako tvrde ekonomski stručnjaci, ni izlazak sa tržišta koja važe za “poreske rajeve” nije tako jednostavan- a ni jeftin – pa gašenje firme na Malti ili Kipru ume da košta i do 10.000 evra, u zavisnosti od stanja kompanije.

Milan R. Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da postoje brojni faktori koji utiču na konačnu “cenu izlaska” preduzeća iz poreske oaze, pa tako i ova cifra varira od slučaja do slučaja, prenosi Blic Biznis.

“Najvažnije je da li firma ima neka zaostala dugovanja, da li je reč o dobrovoljnoj likvidaciji, na zahtev vlasnika, ili odlazi zbog nekih teškoća u poslovanju. Od toga zavisi i da li je obavezno objavljivanje podataka i u lokalnom službenom glasniku, i sve to zajedno vuče veliki trošak. U jednostavnijim slučajevima, radi se o trošku između 5.000 i 10.000 evra”, ističe sagovornik “Blic Biznisa”.

Na Kipru, sa koga se sve više srpskih privrednika povlači u Srbiju, prilikom gašenja firme obavezna je, recimo, revizija poslovanja i utvrđivanje završnog obračuna, pošto je ova ostrvska država uvela obavezu vođenja knjiga.

To za firmu znači i trošak knjigovođe, a on zavisi od obima poslovanja i broja transakcija koje treba evidentirati.

Tags
Back to top button