Građani iskoristili “poslednji voz” da se zaduže na duži period – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Građani iskoristili “poslednji voz” da se zaduže na duži period

Građani su u decembru iskoristili poslednji voz da se zaduže na duži vremenski period, tačnije na osam godina, pokazuju podaci Udruženja banaka.

Od početka godine keš, refinansirajuće i potrošačke kredite banke mogu da odobre samo na period otplate od sedam godina, a dogodine na šest godina, podseća Politika.

Podaci pokazuju da su potrošački krediti doživeli pravi bum. U decembru prošle godine, u odnosu na prethodni mesec odobreno ih je 10,4 odsto više. Za celu godinu taj rast je čak 40,7 odsto. Gotovinskih je u decembru odobreno 3,8 odsto više u odnosu na novembar, a za celu godinu 23,9 odsto više. Decembarski rast svih kredita stanovništvu iznosio je 9,5 odsto i oni sada duguju 1,054 biliona dinara.

I stanovništvo i privreda koriste prednosti niskih kamata i ubrzano se zadužuju. Ukupan dug prema bankama, i privrede i stanovništva, narastao je na 2,561 bilion dinara, što je 8,4 odsto više nego prethodne godine, prenosi “B92”.

Veliko zaduživanje stanovništva, uz to i na duži period otplate, jer banke su listom keš zajmove odobravale na 10 a poneke i na 12 godina, ukazalo je na rizike. Naime, sa dugačkim rokovima otvara se mogućnost pozajmljivanja i većih iznosa.

Sa druge strane, logično je otplaćivati stambeni zajam ceo radni vek, ali nije logično trećinu radnog veka otplaćivati jedan gotovinski kredit, piše Jovana Rabrenović za “Politiku”.

Sve u svemu, ukupan dug stanovništva se povećao, a dug za keš i potrošačke kredite nadmašio je one za stambene.

Tags
Back to top button