Vlasnik Njujorške berze potencijalni kupac I-beja – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Vlasnik Njujorške berze potencijalni kupac I-beja

Kompanija Interkontinental eksčejndž (ICE), vlasnik Njujorške berze, osvrnula se na spekulacije da želi da preuzme platformu za e-trgovinu I-bej (eBay).

Naveli su da su se toj firmi obratili s predlogom da “istraže delokrug potencijalnih mogućnosti” saradnje.

Ovo saopštenje je usledilo nakon što su neki mediji izvestili, pozivajući se na neimenovane izvore upućene u dešavanja, da ICE pregovara o potencijalnom preuzimanju I-beja, prenosi Rojters.

Akvizicija bi premašila 30 milijardi dolara i predstavljala bi znatno udaljavanje ICE od njegove fokusiranosti na finansijska tržišta. List Vol strit žurnal, koji je prvi izvestio da se vode pregovori o takvom sporazumu, naveo je da ICE nije zainteresovan za oglasno odeljenje I-beja, čiju prodaju ovaj onlajn prodavac razmatra.

Iz I-beja su u prvi mah odbili komentar, ali se uprava kompanije juče ipak oglasila saopštenjem da je “otvorena za sve alternative koje povećavaju vrednost firme”. Akcije I-beja su u utorak, nakon objave prve vesti o pregovorima, zaključene na Vol stritu u porastu od 8,7 odsto, na 37,41 dolara, čime je tržišna vrednost kompanije dostigla 30,4 milijarde dolara.

S druge strane, akcije ICE su pale za 7,5 procenata, na 92,59 dolara, spustivši tržišnu kapitalizaciju kompanije na 51,6 milijardi dolara, jer su investitori zaključili da bi sporazum mogao da bude štetan za operatora berze.

Izvor: B92

 

Tags
Back to top button