Srbija izvezla digitalne usluge u vrednosti 1,5 milijardi evra – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Srbija izvezla digitalne usluge u vrednosti 1,5 milijardi evra

Srbija je u 2019. izvezla IT i digitalne usluge u vrednosti od 1,5 milijardi evra, kazao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Govoreći na otvaranju konferencije o inovacijama “Innovation talk 2020”, najavio je otvaranje novog poglavlja u razvoju srpskog inovacionog ekosistema, a to je razvoj tržišta rizičnog kapitala koje će obezbediti veći obim finansiranja startap kompanija i inovacija.

Popović je naveo da je “takozvano ‘vi-si’ finansiranje važan instrument za razvoj startap zajednice i obavezan deo svakog startap ekosistema”.

“Pored toga što obezbeđuju potrebno finansiranje, fondovi rizičnog kapitala pomažu kompanijama u koje investiraju i na druge načine, kao što je povezivanje sa partnerima i mentoring”, rekao je Popović.

On je ukazao da podaci o zapošljavanju i broju patenata pokazuju da su firme podržane od “vi-si” fondova sklonije da značajno doprinose ukupnoj ekonomiji.

“Srbija je prepoznata i u svetskom inovacionom ekosistemu, sve je više multinacionalnih kompanija koje dolaze ovde i otvaraju svoje istraživačke centre, ali je sve više srpskih startapova koji privlače investicije koje se mere desetinama miliona dolara”, kazao je Popović.

Tags
Back to top button