Izazov februarske štednje – Zašto je sada pravo vreme za čuvanje novca? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Izazov februarske štednje – Zašto je sada pravo vreme za čuvanje novca?

Ukoliko ste zainteresovani za štednju novca, pravo je vreme da se tome u potpunosti posvetite i isprobate izazov štedljivog februara.

Ovaj mesečni izazov aktuelan je već nekoliko godina, a o njemu najviše pišu blogeri i influenseri putem društvenih medija.

Šta je ustvari izazov štedljivog februara? Kako piše US News, ideja je da je ovo najkraći mesec, svi su se odmorili od prazničnih kupovina, pa zašto onda ne iskoristiti februar da biste napravili nešto tako važno – vratili svoje finansije na pravi put?

Ako zaista razmišljate o isprobavanju izazova štedljivog februara, evo nekoliko ideja:

– Pratite svoje troškove

– Smanjite troškove energije

– Pređite na novčanu dijetu

– Revizirajte račune

– Uložite više novca u štednju.

Pratite svoju potrošnju

Ovo je poprilično bolna finansijska vežba, ali će vam se sigurno isplatiti na duge staze, piše US News.

“Tokom februara pažljivo pratite koliko novca trošite, i keša i sa kartice. Mnogi ljudi ostanu šokirani kada shvate gde njihov novac odlazi. Kao što vas brojanje kalorija često natera da razmislite dva puta o onome što jedete, kada vidite kako se troši vaš teško zarađeni novac, razmislićete dva puta pre nego što ga potrošite”, kaže Kajl Vipl iz firme za finansijsko planiranje.

Smanjite potrošnju energije

Daun-Meri Josef, osnivač firme za očuvanje nekretnina u Mičigenu, ističe da odobrava štedljivi februar.

“Iako mnogi pojedinci možda nisu oduševljeni konceptom ovbog izazova, to je odlična stvar i zapravo bi vam mogla pomoći u smanjenju troškova”, kaže Josef.

Ona posebno ističe ideju potrošnje električne energije i gasa.

– Smanjite svetla u kući. Uložite napore da gasite svetla koja vam ne trebaju. Ovo je i odlična prilika da starije sijalice zamenite štednim LED sijalicama.

– Ugasite termostat. Američko Ministarstvo energetike procenjuje uštedu od oko jedan odsto na računu za energiju kada spustite termostat samo za jedan stepen, pod pretpostavkom da ga držite sniženim osam sati. Držite termostat nižim za, recimo, pet stepeni, i možete videti kako bi to moglo pomoći vašem računu.

“Nošenje džempera u kući ili pokrivanje može zaista smanjiti vaše troškove. Nakon vašeg decembarskog prazničnog računa, bićete zaista srećni da vidite manji račun u februaru”, ističe Josef.

Upustite se u novčanu dijetu

Mnogo manje novca mogli biste trošiti na hranu tako što nećete kupovati ništa drugo osim onoga što vam je zaista potrebno.

“Izazovite sebe da jedete nove stvari koje su jeftinije i mogu se napraviti kod kuće”, predlaže finansijska savetnica Vendi Teril.

Rešite se impulsivne kupovine. To znači da nećete potrošiti ni jedan dinar više od onoga što treba ako sebi ne ostavite 24 sata da razmislite o tome. Tako ćete stati u kraj nerazumnoj potrošnji.

Naravno, novčana dijeta ne znači da nećete trošiti ništa. Međutim, ukoliko umesto odlaska u bioskop odaberete neki film kod kuće, već ste na putu uštede. Ukoliko ne treba da kupujete novu odeću u februaru, nemojte.

Revizija računa

Pratili ste vašu potrošnju i preduzimate dodatne korake ka štednji. Sada biste možda želeli da proučite na šta zapravo još uvjek trošite novac, piše US News, prenosi Blic.

“Imate li kablovsku, ali gledate samo tri kanala? Promenite svoj paket. Pregledajte svoju kreditnu karticu i bankovne izvode kako biste videli šta se dešava sa automatskim plaćanjem. Ponekad se prijavimo za neki program, ne uspevamo ga koristiti ili zaboravimo da otkažemo uvodnu promociju. To je novac koji izlazi kroz vrata za koja čak ni ne znate”, kaže Teril.

Možda samo za ovaj mesec udvostručite ono što stavljate na svoje štedne račune. Ili ako je to previše, dodajte nešto novca, a da pri tome vodite računa o svim preporučenim merama štednje.

Tags
Back to top button