Vuk Hamović planira da gradi solarnu elektranu na 133 hektara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Vuk Hamović planira da gradi solarnu elektranu na 133 hektara

Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regionu, planira da u selu Skrobotno kod Bileće gradi ogromnu solarnu elektranu.

Njene fotonaponske ćelije trebalo bi da se prostiru na 133 hektara.

Instalisana snaga ovog energetskog postrojenja biće 60 megavata a procenjena godišnja proizvodnja 84 gigavat časa, prenosi Capital.ba.

Kako piše taj portal, na zahtev Hamovićevog preduzeća EFT International Investments Holding Limited, Vlada Republike Srpske je na sednici održanoj 16. januara ove godine donela Odluku o pokretanju postupka dodele koncesije.

“Ovlašćuje se Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije RS sprovede postupak dodele koncesije u skladu sa zakonom”, navodi se u odluci vlade.

Hamović u Republici Srpskoj ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje, navodi Capital.ba.

Jedno je “Rudnik i termoelektrana Stanari” kod Doboja, koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona konvertibilnih maraka i dobit od nepunih 40 miliona KM.

Drugi poslovni subjekat je “EFT Bileća”, koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini sa samo tri zaposlena inkasirala 91,2 miliona KM, i ostvarila dobit od 166.352 KM, piše portal.

Tags
Back to top button