Suficit u budžetu Srbije 12 milijardi dinara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Suficit u budžetu Srbije 12 milijardi dinara

Srbija je prošle godine ostvarila suficit u budžetu koji je bio nešto veći od 12 milijardi dinara i ti viškovi koriste se za investicije ili povećanje plata i penzija, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali gostujući na TV Hepi.ž

Mali je za TV Hepi rekao da Srbija nije nikada imala više investicija, od puteva, novih fabrika, a ulaže se u infrastrukturu koja se decenijama nije gradila.

“Sada imamo projekte, a razmišlja se o tome po kojim cenama investitori mogu da nam daju novac da bi sproveli planirana ulaganja”, objasnio je Mali.

“Prošle godine imali smo 3,8 milijardi evra investicija. Kada se pogledaju ulaganja na Balkanu, 60 odsto investicija završi u Srbiji. Sada se razmišlja o dodatnom osposobljavanju radne snage, njihovom obrazovanju”, rekao je Mali.

On je naglasio da je politika Vlade Srbije unapređenje ekonomije i da je stopa rasta prošle godine bila četiri odsto, dok je nezaposlenost u trećem kvartalu rekordnih 9,5 odsto.

Mali je naveo da očekuje još veće povećanje plata u privatnom sektoru. Tržište rada radi svoj posao, ide se ka tome da se plate povećavaju.

“Podsećam da smo u decembru imali prosečnu platu od preko 500 evra, a nekada smo kaskali za zemljama regiona. Sada se borimo da plata bude 550, pa 600 evra”, istakao je ministar.

Rast plata, prema rečima ministra, dodatno bi trebalo da podstakne projekat “Srbija 2025”.

“Sa 14 milijardi evra, što planiramo da uložimo u infrastrukturu dostićićemo stope rasta od šest ili sedam odsto. Javne investicije su upravo pokretač ekonomije. Kada imate kanalizacionu, vodovodnu mrežu, puteve, železnicu, onda dolaze investitori, otvaraju se fabrike, nova radna mesta”, objasnio je Mali.

Mali je dodao da će se o povećanjima plata i penzija razgovarati u septembru ove godine.

Tags
Back to top button