Banka “Poštanska štedionica” u 2019. ostvarila dobit od 2,6 milijardi dinara – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Banka “Poštanska štedionica” u 2019. ostvarila dobit od 2,6 milijardi dinara

Banka “Poštanska štedionica” ostvarila je u prošloj godini dobiti od 2,6 milijardi dinara, a 2019. završava sa bilansnom sumom od 228 milijardi dinara, navodi se u izveštaju o rezultatima ove banke.

Treću godinu zaredom, ova banka u 100 odsto državnom vlasništvu, ima pozitivne rezultate poslovanja.

“Premašene su u svemu planirane veličine postavljene u biznis planu, koji je izradio eksterni konsultant za trogodišnji period 2018 – 2020. godine, imajući u vidu natprosečan rast bilansne sume, depozitne baze i kreditnog portfolija”, kažu u “Poštanskoj” navodeći da je značajan rast bilansne sume za 75 odsto, rezultat povećanja kapitala i depozita.

Samo u 2019. godini, kako se navodi, rast bilansne sume bez koncesione naknade (za Aerodrom Nikola Tesla) iznosi 66 milijardi dinara ili više od pola milijarde evra.

Rast kapitala za 51 odsto (9 milijardi dinara) rezultat je, kako se objašnjava, ostvarene dobiti.

U Banci ističu oporavak i kreditne aktivnosti kroz kreditiranje preduzetnika, mikro i malih preduzeća kao i javnih preduzeća, ali i rast portfolija stanovništva za 2,5 puta (31 mlrd RSD) što je, kako navode, rezultat razvoja poslovne mreže, cenovne strategije i obuke zaposlenih.

Pored 25 ostalih banaka u zemlji “Štedionica” je održala svoju poziciju u prvih deset banaka kao najveća i u 100 odsto državnom vlasništvu.

U izveštaju o poslovanju Banke Poštanske štedionice navodeno je da se privode kraju pregovori sa jednom od najvećih investicionih banaka na svetu – Credit Suiše, o zaključivanju okvirnog ugovora o repo transakcijama kao i otvaranju nostro računa Banke kod ove finansijske institucije.

To je, kako se navodi, rezultat intenziviranja međunarodnih aktivnosti ove Banke koja je prošle godine završila povlacenje ino kreditne linije od Kineske razvojne banke i uspostavila korespondentski odnos sa Belarus bankom.

Saradnje sa Kinezima dovela je do toga da ova Banka bude jedina u zemlji koja prihvata na svojim bankomatima i POS terminalima plaćanje karticama Ćina Union Pay.

Banka je prema poslednjim dostupnim podacima u oblasti izdavanja platnih kartica skočila sa 17. mesta u 2017. na 3. mesto u prošloj godini.

Podaci pokazuju da je od 2015. godine Banka otvorila 85 novih organizacionih jedinica i preuzela pet ekspozitura Jugobanke, Jugbanke Kosovska Mitrovica, i povećala broj zaposlenih za 412 – na 2.193.

Tags
Back to top button