Bogatstvo 2.153 svetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Bogatstvo 2.153 svetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina zahvaljujući ekonomskom sistemu baziranom na nejednakosti koji na svojim leđima nose žene, upozorilo je britansko udruženje za borbu protiv siromaštva Oxfam.

Bogatstvo 2.153 svetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svetske populacije, pokazuje izveštaj Oxfama, objavljeno dan uoči okupljanja svetskih političkih i poslovnih lidera u švajcarskom Davosu.

“Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu”, konstatuju autori, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca sveta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Žene i devojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuvanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oxfamu.

Vrednost njihovog rada tri je puta veća od vrednosti globalne tehnološke industrije, dodaju.

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene mogle izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sledećih 10 godina jedan odsto najbogatijih u svetu plaća samo 0,5 odsto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brigi za starije i decu.

Izvor: N1

Tags
Back to top button