Za nedelju dana zaradio dve milijarde $: Prvi čovek Tesle iz dana u dan sve bogatiji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Za nedelju dana zaradio dve milijarde $: Prvi čovek Tesle iz dana u dan sve bogatiji

Osnivač američke kompanije Tesla Ilon Mask za nedelju dana je uvećao svoje bogatstvo za 2,1 milijardu dolara, zahvaljujući rastu akcija.

Vrednost akcija Tesle ubrzano je rasla nakon što je kompanija prošle nedelje otkrila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom kvartalu 2019. To je blago iznad procena analitičara.

Na rast je uticala i vest da je Teslina prva fabrika van Sjedinjenih Američkih Država u Kini počela isporuku električnih vozila. Akcije kompanije su u nedelji do 9. januara porasle za 13 odsto, povećavajući ujedno i neto vrednost Maskovog bogatstva za preko dve milijarde dolara, prenosi Investitor.me.

Mask je medije širom sveta ove nedelje iznenadio bizarnim striptiz-plesom na pozornici Tesline fabrike kod Šangaja, čime je proslavio isporuku prvih električnih modela 3 kupcima u toj zemlji, prenose agencije.

Mask poseduje oko 22 odsto Teslinih akcija, koje čine otprilike polovinu njegovog bogatstva. Ima vlasnički udeo i u kompaniji Spejs iks, koji je procenjen na 12,5 milijardi dolara, prenosi Investitor.me.

Prema poslednjim podacima američkog magazina Forbs, ukupno bogatstvo Ilona Maska procenjeno je na 22,3 milijarde dolara, što ga svrstava na 40. mesto najbogatijih ljudi sveta.

Tags
Back to top button