Slovenija: Kazna od 200 do 1.200 evra ako se ne prijavi inostrani bankovni račun – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Slovenija: Kazna od 200 do 1.200 evra ako se ne prijavi inostrani bankovni račun

Poslednjih godina se povećava broj slovenačkih državljana koji imaju registrovan račun u inostranstvu.

Na kraju 2018. bilo oko 40.000, danas ih ima preko 55.000.

U taj broj su uključeni mnogi računi otvoreni u stranim internet bankama, poput N26, sa sedištem u Nemačkoj, ili Revolut i Monese, sa sedištem u Velikoj Britaniji.

To bi takođe trebalo biti prijavljeno Finansijskoj upravi (Furs), ali čini se da mnogi to nisu uradili, piše portal “Siol.net”.

Prema informacijama objavljenim u emisiji Koda na TV Slovenija, čak 35.000 Slovenaca otvorilo je račune u internet banci Revolut.

Međutim, prema poslednjim podacima, Fursu se prijavilo samo 3.499 građana. Ako se uzmu u obzir samo računi u Revolutu, to znači da bi više od 30.000 Slovenaca moglo da plati od 200 do 1.200 evra, što je novčana kazna ako se ne prijavi račun u inostranstvu.

Svaki bankovni račun u inostranstvu, uključujući račun u stranim internet bankama, fizička osoba mora da prijavi Fursu u roku od osam dana od otvaranja. Mora se prijaviti čak i ako se duže vreme ne posluje s tim računom, kao i o svim promenama podataka na računu, poput datuma kada je račun izvan Slovenije zatvoren.

Kako navodi portal iz Slovenije, teško je pobeći od Fursa, ali novčane kazne mogu se izbeći samoprijavljivanjem, objašnjava Siol.net. Furs će pre ili kasnije otkriti račun u inostranstvu. Automatskom međunarodnom razmenom podataka svake godine dobijaju se podaci o svim računima koje imaju slovenački državljani u inostranstvu. Zemlje zbog sprečavanja pranja novca razmenjuju podatke o tekućim računima svake godine do kraja septembra.

Kada inspektori utvrde da neko nije prijavio račun, započinju postupak provere da li je pojedinac dobio kamate od depozita na stranim računima. To takođe treba prijaviti Fursu. Ako ne prijavi inostrani račun, sledi kazna, što se može izbeći ako pojedinac prijavi sam sebe pre nego što Furs dobije podatke iz razmene. Samo u prvih sedam meseci 2019. bilo je više od 1.100 samoprijavljivanja.

Prošle godine je Furs poslao više od 12.000 poziva poreskim obveznicima za koje je otkriveno da imaju otvorene račune u inostranstvu, ali ih nisu prijavili. Odazvalo ih se više od 84 odsto. Furs je 2018. sproveo više od 34.000 kontrola zbog sumnje u utaju poreza i naplatio više od 4,5 miliona evra dodatnih poreza na temelju informacija iz međunarodne razmene.

Izvor: B92

 

Tags
Back to top button