Tabaković: Ne bih prodavala Komercijalnu banku, država može da bude dobar vlasnik – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Tabaković: Ne bih prodavala Komercijalnu banku, država može da bude dobar vlasnik

“Naravno da je Srbija sposobna da upravlja Komercijalnom bankom”, ocenila je guvernerka Jorgovanka Tabaković u intervjuu za “Blic”, osam dana uoči isteka roka za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju najveće državne banke u Srbiji.

 

Na pitanje treba li država da proda Komercijalnu banku, Tabaković za Blic kaže da bez ikakve dileme može da kaže da uspešnost banke ili bilo koje kompanije ne zavisi od toga da li je njen vlasnik država ili privatna, domaća ili strana kompanija.

“Uspeh zavisi od stručnosti i posvećenosti menadžerskog tima, ali iznad svega i od mehanizma kontrole koju vlasnik ima nad bankom ili kompanijom. Šta time želim da kažem? To da ugovor pod kojim je privatizovana Komercijalna banka nije državi omogućavao efikasne mehanizme kontrole i smatram da razlike u njenom profitu od 2006. do 2019. jasno govore u prilog mojoj tvrdnji. A moja tvrdnja je da je najvažnije da Komercijalnu banku vode ljudi koji imaju definisan cilj, ali koje vlasnik nadzire i kontroliše u pravcu da li ona zaista ostvaruje profit ili se predstavljeni rezultati fingiraju, i onda se u nekoj banci pojavi ogroman iznos problematičnih kredita, a potiče iz godine kada je ta ista banka prikazala visoku dobit”, navela je ona.

Dodala je da od trenutka kada je država postala vlasnik 83 odsto Komercijalne banke krajem novembra, stekli su se uslovi da država pokaže koliko je odgovoran vlasnik.

“Ranije su mehanizmi ugovora o njenoj privatizaciji bili takvi da država nikakvu odluku nije mogla da donese zbog veta stranih suvlasnika. Pa zar jedna nemačka banka KFW, koja je u vlasništvu države, nije dokaz da svakoj državi treba banka preko koje će sprovoditi svoje strateške projekte?”, rekla je guverner za Blic.

 

Tags
Back to top button