Osam saveta novim menadžerima da ne izgore na poslu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Osam saveta novim menadžerima da ne izgore na poslu

Što se više penjemo na korporativnoj lestvici, obaveze i odgovornosti su nam veće. Ista stvar se događa s novim menadžerima.

Nakon upornog i marljivog rada napokon dobiju napredovanje na poziciju menadžera, koja uključuje brojne odgovornosti.

“Manager.ba” donosi osam saveta za njih:

Drugim rečima, najveća greška koju rade je ta što ne postavljaju granice i zbog toga vrlo brzo “izgore” na poslu.

Šta bi onda novi menadžeri trebalo da naprave kada dođu na novu poziciju?

Definišite svoje dužnosti

Prvo što biste trebali da uradite je da sednete sa šefom i definišete koje su vaše dužnosti i koji su prioriteti. Vrlo česta greška koju novi menadžeri rade je ta što misle da moraju sve da naprave, odnosno da je baš svaki zadatak prioritet.

Možda ćete jedan ili dva dana stići da napravite sve zadatke, ali češće će se događati da ćete imati toliko posla da nećete sve stići, što će opet rezultirati 12-satnim radnim danom. Sednite sa šefom i odredite šta se tačno od vas očekuje kao od novog menadžera.

Nemojte raditi tuđi posao

Možda su vaše veštine rukovođenja, multitaskinga i organizacije odlični, ali to ne znači da je isti slučaj sa svim ljudima u vašem timu. Vi ste zbog takvih veština i dobili napredovanje. Verovatno će vam se činiti da je mnogo lakše uraditi tuđi posao, umesto da trošite vreme na edukaciju svog tima kako bi oni mogli bolje da rade svoj posao.

Ali će vas obavljanje tuđih zadataka dovesti do toga da ćete provoditi cele dane na poslu, raditi vikendima, nositi posao kući i na kraju opet nećete napraviti ništa kako treba.

Vi imate svoj posao i vaš tim ima svoj posao. Radije uložite neko vreme u treninge i edukacije ako su potrebni, umesto da vi sve radite.

Obavezno članovima svog tima dajte pravovremeni feedback, kako bi znali na čemu bi još trebalo da prorade. Naučite ih kako da budu samostalni, šta će na kraju rezultirati vrhunskim rezultatima vašeg sektora. Ako ćete raditi tuđi posao, nećete nikome napraviti nikakvu uslugu.

Zanemarite priče i upoznajte ljude

Došli ste na novu poziciju i dobili novi tim ljudi. Svakako je moguće da ćete čuti svakojake priče o tome kako neko zabušava na poslu, kako neko pripisuje zasluge za tuđi rad ili kako je neko dežurni kancelarijski ulizica. Zanemarite te priče.

Sednite sa svakim članom tima posebno, upoznajte ih i doznajte koji su njihovi profesionalni ciljevi.

Dajte im do znanja da niste osoba koja će se obazirati na priče i da svako ima priliku da se dokaže i najvažnije, da ste tu ako vas zatrebaju.

Shvatite da fokus više nije na vama

Budući da ste uspeli da dođete na menadžersku poziciju verovatno ste veoma dobri u svom poslu.

Dok je na staroj poziciji najvažnija stvar bila obavljanje zadataka, sada je vama glavni zadatak da pomognete drugima da što bolje, brže i kvalitetnije naprave svoj posao.

Ovu promenu morate shvatiti jer će vas kao menadžera ocenjivati po uspešnosti vašeg tima. Ako je tim uspešan i vi ćete biti. Oni su vam sada prioritet.

Takođe, možda će vas hvaliti ako vaše odeljenje postigne neki cilj, ali nemojte zaboraviti da podelite zasluge sa svojim timom.

Sarađujte s drugima menadžerima

Kako bi vaše odjeljenje bio uspešno, potrebna vam je i dobra i pravovremena saradnja s ostalim delovima u firmi, odnosno, drugim menadžerima.

Kada dođete na novu poziciju, sastanite se s tim menadžerima i definišite načine saradnje.

Tako ćete biti sigurni kada će vama biti potrebne neke informacije iz sektora finansija ili prodaje, da će biti pravovremene. Ipak, svaki vaš kolega menadžer radi za istu kompaniju tako da svi radite s istim konačnim ciljem razvoja kompanije.

Razvijte vlastiti stil upravljanja

Mnogi novi menadžeri upadaju u zamku kopiranja tuđeg stila upravljanja.

Možda u kompaniji u kojoj radite imate neki uzor ili vas je vaš mentor učio svom stilu vođstva, ali najbolje bi ipak bilo da ne kopirate druge i da razvijete svoj vlastiti stil upravljanja.

Svačiji stil je jedinstven i vi nećete biti toliko uspešan vođa kao, na primer, vaš mentor, ako ćete ga oponašati. Budite svoji. Na kraju, ipak ste vi zaslužni što ste uopšte došli na menadžersku poziciju.

Nemojte se plašiti donošenja odluka

Bez ikakvog prethodnog menadžerskog iskustva novi menadžeri lako upadaju u zamku odlaganja donošenja odluka. Ipak, vaša će odluka uticati na vas, ali i na vaš ceo tim. Zato često novi menadžeri odbijaju da donesu odluku i samo je odlažu u nedogled.

Nemojte to raditi. Verujete svojim znanjima, veštinama i instinktu. Čak i ako pogrešite, nemojte da vas to obeshrabri. Svako greši, a ako su vas vaše veštine i sposobnosti donošenja odluka dovele tu gde jeste, verovatno vrede nešto.

 

Tags
Back to top button