Wall Street: Oprezna trgovina, u fokusu trgovinski pregovori – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Wall Street: Oprezna trgovina, u fokusu trgovinski pregovori

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi blago porasli, drugi dan zaredom, a trgovalo se oprezno dok se čekaju konkretnije vesti o tome napreduju li trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 28 bodova ili 0,10 odsto, na 27.677 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 odsto, na 3.117 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 odsto, na 8.570 bodova, piše seebiz.

Blagi rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da bi SAD i Kina uskoro mogle postići parcijalni trgovinski sporazum.

Vašington već danima poručuje da pregovori teku dobro, dok Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma.

No, ostaje za vidjeti može li se dogovor postići prije 15. decembra, za kada je SAD najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

„Očekujemo nestabilnost na tržištu do 15. decembra, kada bi situacija mogla biti nešto jasnija”, kaže Metju Keator, partner u kompaniji Keator Group.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica su juče porasle, a najviše u rudarskom sektoru. Najviše je, pak, pao energetski sektor.

A na većini evropskih berzi cene deonica su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,70 odsto, na 7.137 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 odsto, na 13.054 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,03 odsto, na 5.801 bod.

Tags
Back to top button