U NBS otkrivaju za Bankar.rs da li su u planu kovanice sa likom Novaka Đokovića – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

U NBS otkrivaju za Bankar.rs da li su u planu kovanice sa likom Novaka Đokovića

Švajcarci su nedavno napravili kovanice sa likom tenisera Rodžera Federera koje treba da budu izdate a već su postale potpuni hit u toj zemlji.

Švajcarska Vlada je saopštila da bi do januara trebalo da bude izdato 95.000 kovanica, a prvi kontigent izazvao je pad na sajtu Švajcarskog saveznog veća, na kojem se kupuje preko veb-šopa.

S druge strane, u Srbiji se, barem kako trenutno stoje stvari, o sličnom potezu ne razmišlja, pa se naš teniser Novak Đoković ne može u skorijoj budućnosti nadati novčanici sa svojim likom.

Naime, za Bankar.rs su u Narodnoj banci Srbije poručili da plan za narednu godinu postoji, ali da ne uključuje izdavanje novčanica sa likom tenisera.

“U Narodnoj banci Srbije kontinuirano se prate svetski standardi koji se tiču primene novih materijala za izradu novčanica i kovanog novca i nove tehnike izrade, u cilju unapređenja njihovog kvaliteta, a istovremeno se procenjuje i opravdanost uvođenja novih materijala, tehnika izrade i zaštitnih elemenata. Što se tiče obeležja na novčanicama i kovanom novcu, praksa centralnih banaka ja da na novoj seriji novčanica i kovanog novca budu zastupljene znamenite ličnosti ili motivi iz istorije, nauke i prirodne i kulturne baštine ili njihova kombinacija. Izrada kovanica sa likom Novaka Đokovića nije u planu izrade”, zaključili su u NBS.

Podsećaju da je Zakonom o Narodnoj banci Srbije, između ostalog, utvrđena jedna od osnovnih funkcija Narodne banke Srbije – izdavanje novčanica i kovanog novca i upravljanje tokovima gotovine. Narodna banka Srbije prati tokove gotovog novca, sagledava faktore koji određuju obim, kvalitet i apoensku strukturu novčanica i kovanog novca, preduzima odgovarajuće mere radi poboljšanja kvaliteta i apoenske strukture novčanica i kovanog novca u opticaju. Na osnovu toga, u okviru postojeće serije novčanica i kovanog novca (koja je u opticaju od 2003. godine) donet je program izrade novčanica i kovanog novca za 2019. i 2020. godinu radi zadovoljavanja potreba gotovinskog platnog prometa, zamene pohabanog i oštećenog novca i popunjavanja zaliha novca”, naveli su u NBS.

Praksa svih centralnih banaka jeste, kako ističu, da posle određenog vremena izdaju nove serije novčanica i kovanog novca da bi pratile nove tehnologije u njihovoj izradi i zaštiti od falsifikovanja, odnosno uvode nove materijale za izradu i nove elemente zaštite.

 

Tags
Back to top button