Japan pripremio paket ekonomskih mera vredan 121 milijardu dolara – Bankar.rs
SVE VESTI

Japan pripremio paket ekonomskih mera vredan 121 milijardu dolara

Japanska vlada usvojila je danas paket fiskalnih mera u vrednosti 13.200 hiljada milijardi jena (121 milijardu dolara) kako bi podstakla slabašan ekonomski rast.

Tokio želi “15-mesečnim proračunom” sprečiti slabljenje potražnje zbog nedavnog podizanja stope PDV-a, posustajanje ekonomskog rasta pod uticajem međunarodnih trgovinskih sporova i očekivano usporavanje aktivnosti nakon Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju, prenosi portal Novac.hr

Cilj je oživjeti ekonomiju podsticanjem bezgotovinskog plaćanja i poboljšanom spremnošću države za eventualne prirodne katastrofe, poput one koju je prouzrokovao tajfun Hagibis, usmrtivši više od 90 ljudi.

Mere uključuju i finansiranje obnove područja opustošenih tajfunima.

Vlada je “sastavila snažan paket” kako bi omogućila uspešnije prevladavanje rizika ekonomskog pada, rekao je premijer Šinzo Abe na sastanku sa vladinim činovnicima i zastupnicima vladajuće stranke.

Japanska ekonomija poraslo je u tromjesečju od jula do septembra oko 0,2 odsto zbog slabe lične potrošnje. To znači da su Japanci pokazali nesklonost potrošnji i pre podizanja stope poreza na dodanu vrednost sa osam na deset odsto, verojatno i zbog stagnacije plata.

Japanska centralna banka snizila je u oktobru procenu ekonomskog rasta u tekućoj finansijskoj godini koja završava u martu 2020. za 0,1 postotni bod, na 0,6 odsto, podseća dpa.

Tags
Back to top button