Rusija razmatra zabranu upotrebe kriptovaluta kao sredstava plaćanja – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Rusija razmatra zabranu upotrebe kriptovaluta kao sredstava plaćanja

Rusija navodno priprema zabranu upotrebe kriptovaluta za plaćanje roba i usluga.

Izveštaj od 29. novembra navodi nekoliko izvora koji su navodno upoznati sa tekućim raspravama u centralnoj banci, finansijskom regulatoru i Ministarstvu finansija u prilog zabrani.

Trenutno se kriptovalute mogu koristiti za e-trgovinu, a mnogi ruski frilanseri, uključujući programere, dizajnere i autore reklama, se slažu da primaju platu u bitkoinu (BTC) ili iteru (ETH), rekao je Vladislav Antonov za Izvestia.

Antonov, analitičar iz informaciono-analitičkog centra Alpari, primetio je da, iako nisu zvanično dozvoljene, kriptovalute se često koriste za kupovinu niza roba i usluga; uključujući ulaznice, računare i aparati za domaćinstvo, iznajmljivanje stana ili rezervaciju hotela.

Ako su izvori Izvestia tačni, ruski regulatori smatraju da je potrebna zabrana da se kriptovalute ne bi upotrebljavale za plaćanje, navodeći zabrinutost zbog kriminala.

Izveštaj se odnosi na komentare Alekseja Jakovljeva, zamenika šefa odeljenja za regulaciju bankarstva Ministarstva finansija, koji je, kako se izveštava, ponovo potvrdio na nedavnoj konferenciji o kriptoekonomiji: „Ne vidimo bilo kakvu osnovu da se kriptovalute koriste kao sredstvo za plaćanje.”

Odeljenje za štampu centralne banke nije zvanično potvrdilo izradu formalnog zakona, ali je naglasilo da se privatne kriptovalute ne mogu izjednačiti sa fiat valutom i ne mogu se smatrati legitimnim načinom plaćanja roba i usluga:

“Ako se donese odluka o zabrani kriptovaluta kao sredstava plaćanja na nivou zakonodavstva, smatramo da je primereno da podržimo ovu poziciju.”

Izveštaj tvrdi da se ruska kripto zajednica priprema za potencijalno pooštravanje restrikcija, a navodno kruže glasine da bi kaznene mogle da traju 5-8 godina.

Zbog poteškoća u primeni, neki predstavnici sektora veruju da će zabrana biti ograničena na niz „demonstrativnih slučajeva“ čiji je cilj da se javnost odvrati od kršenja zakona.

Antonina Levašenko, šefica ruskog OEBS centra za RANEPA, je upozorila da bi predlog zakona mogao da podstakne razvoj sive mreže, bez nadzora regulatora.

Kao što je nedavno objavio Cointelegraph, smatra se da Rusija pokušava da uspostavi zakonski statut – koji bi trebalo da stupi na snagu do 2021. godine – omogućavajući vladi da konfiskuje digitalnu imovinu.

Tags
Back to top button