Keš krediti ograničeni na rok otplate od sedam ili manje godina – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiNBSSLIDERSVE VESTI

Keš krediti ograničeni na rok otplate od sedam ili manje godina

Narodna banka Srbije skratila je rok za odobravanje keš kredita sa 10 godina na osam. Sledeće godine takvi krediti odobravaće se na sedam godina, a od 2021. na godinu manje.

Dušan Uzelac, urednik portala “Kamatica”, kaže za RTS da je to zauzdavanje keš kredita i da je NBS izašla sa propisom koji bi ograničio zaduživanje građana jer, kako kaže, svedoci smo kako banke guraju i prodaju te kredite kao da ništa drugo ne uzimamo. Ta kočnica je, kaže, postojala i ranije pa se pustila. Keš krediti su uzimani na 10 godina i potpuno je ekonomski neopravdano kupiti televizor na kredit i sve to otplaćivati 10 godina, napomenuo je Uzelac.
“To je trećina radnog veka, i to je nešto što sada NBS radi – progresivno će se smanjivati taj rok, da bi zaduženje bilo zdravije i razumnije”, objasnio je urednik portala “Kamatica”.
Centralna banka ograničila je ukupnu mesečnu zaduženost na maksimalno 60 odsto plate ili penzije. Ako neko ima zaradu 50.000, rata ne može da prelazi 30.000 dinara.
“Ovde postoji jedan set ograničenja. NBS to malo pusti, malo vrati i meni je to samo pokazatelj da nam nedostaje podloga znanja i edukacije kako se koristi kredit, kada da ga uzmemo, kada da ga ne uzmemo”, kaže Uzelac.
Prema njegovim rečima, kredit je finansijski alat i kao svaki alat može da nam pomogne, ali ako ne znamo da upravljamo njime, može nam napraviti štetu. Uzelac ukazuje da ovim propisom NBS ograničava upravo one građane koji ne mogu da sami sebe zauzdaju i izračunaju.
“To bi bilo praktičnije kada bismo imali jednu finansijsku edukaciju, ali to nas neće bankari naučiti, to moramo sami”, rekao je Uzelac.
Dešavalo se da građani prilikom uzimanja kredita ne istraže svaku ponudu i ne naprave dobru procenu.
“Teško je očekivati da je drugačije, građani koji hoće da odu na letovanje, oni odu i ne žele finansijsku edukaciju”, rekao je Uzelac.
Međutim, kaže, ima i onih sa iskustvom, koji su uzeli kredit i sada su svesniji da mogu nešto povoljnije da prođu, da mogu da pregovaraju. Navodi da je prvi kredit najrizičiji, a svaki drugi malo pametniji.
Prosečan građanin Srbije sa ličnim zaduženjem od oko 1.200 evra još nije u kategoriji najzaduženijih u odnosu na komšije u regionu.
Autor: RTS
Tags
Back to top button