Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji

Kompanija Emirates Telecommunications Group iz Abu Dabija pristala je da kupi kontrolni udeo u PPF Telekom grupi u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj za 2,15 milijardi evra u sklopu svog plana za jačanje globalnog prisustva.

Emirates Telecom je potpisao obavezujući ugovor za kontrolni udeo u PPF-ovim uslužnim i infrastrukturnim kompanijama u ovim zemljama, navodi se u saopštenju od utorka, osim u Mađarskoj gde Corvinus Nemzetkozi Befektetesi poseduje 25 odsto udela.

Dogovor je postignut pošto je div iz Abu Dabija, vredan 60 milijardi dolara, rekao da ima “kapacitet i sredstva” za investiranje, rekao je glavni izvršni direktor Hatem Dovidar ranije ove godine za TV Bloomberg, dodajući da je njegov fokus bio na mogućnostima u Evropi, Aziji i Africi.

PPF Telekom, deo poslovnog carstva porodice češkog milijardera Kelnera, čine Yettel Bugarska, Yettel Mađarska, Yettel Srbija, O2 Slovačka i infrastrukturna preduzeća CETIN i O2 Netvorks u tim zemljama.

Porodica Kelner, čije neto bogatstvo Bloombergov indeks milijardera procenjuje na 12,1 milijardi dolara, traži potencijalne ciljeve akvizicije u Evropi kao deo strategije da preusmeri svoj investicioni fokus nazad na zapadna tržišta nakon godina ekspanzije po Aziji.

Dogovor za preuzimanje Yettela uključuje do 350 milijardi evra u isplatama ukoliko PPF premaši određene ciljeve, a u suprotnom predviđa povrat do 75 miliona ako deo tih ciljeva ne bude ispunjen do finalizovanja dogovora.

(Rojters)

Tags
Back to top button