Banke smanjuju broj poslovnica u Republici Srpskoj – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke smanjuju broj poslovnica u Republici Srpskoj

Banke u Republici Srpskoj za šest meseci ove godine zatvorile su 15 poslovnica, dok su istovremeno otvorile sedam novih. Najviše poslovnica zatvorila je doskorašnja Pavlović banka, a slede je NLB i Nova banka, navodi se u izveštaju Agencije za bankarstvo RS.

Najveće promene u organizacionoj strukturi uočavaju se kod nekadašnje Pavlović International banke, gdje je zatvoreno pet poslovnica. Ta banka odnedavno se zove Naša banka.

Nakon Pavlović banke, slede Nova banka i NLB Banka koje su zatvorile po dve poslovnice. Kod Unicredit banke nije bilo promene ukupnog broja poslovnica, odnosno, zatvoreno je pet filijala, ali je otvoreno pet drugih organizacionih delova.

Marko Đogo iz udruženja ekonomista SWOT istakao je da banke pretežno zatvaraju svoje poslovnice u manjim mestima zbog konkurentnosti ali i neisplativosti.

“Banke isključivo gledaju profit. Kada u manjim sredinama ima više banaka, konkurencija je veća, a ostvarivanje profita je teže. Kada se saberu troškovi i prihodi koje imaju u svojim podružnim poslovnicama, banke odlučuju od mogućem zatvaranju svojih objekata zbog neisplativosti”, rekao je Đogo za portal CAPITAL.

Na području Republike Srpske do 30. juna 2019. godine banke su poslovale sa 284 organizacione jedinice, od čega je 135 filijala i 149 ostalih organizacionih delova.

U odnosu na 2018. godinu, kada su poslovale 292 poslovnice, odnosno 132 filijale i 160 ostalih organizacionih delova, banke su smanjile svoju organizacionu strukturu za osam poslovnica.

Na kraju 2017. godine na području RS bilo je 293 organizacione jedinice banaka, 79 filijala, dok je ostalih organizacionih delova bilo 193.

Broj “POS” uređaja tokom šest meseci ove godine značajno se povećao zbog otvaranja velikog tržnog centra u Banjaluci, dok je broj bankomata povećan za dva u odnosu na kraj 2018.godine.

Najveću mrežu filijala i ostalih organizacionih delova imaju tri banke u Republici Srpskoj i to Nova banka sa 64 poslovnice, NLB Banka sa 55 poslovnica i Unicredit Bank sa 35 poslovnica.

 

Tags
Back to top button