Addiko banka izdvaja milione za “švajcarce” u Srbiji i Hrvatskoj – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Addiko banka izdvaja milione za “švajcarce” u Srbiji i Hrvatskoj

Addiko banka, koja se kotira na Bečkoj berzi od jula, a nastala je iz istočnoevropskog poslovanja bivše Hypo Alpe Adria, izdvojila je 8,1 milion evra za kredite u švajcarskim francima u Srbiji.

Zbog zajmova u “švajcarcima”, u Hrvatskoj, troškovi iznose dodatnih 8,7 miliona evra, izveštava Indikator.ba.

Kao rezultat ovoga, prijavljena dobit pala je na 23,4 miliona evra za devet meseci, a na svega 3,2 miliona evra u trećem tromesečju.

Za devet meseci prethodne godine, međutim, zabeležen je pozitivan učinak od 61 miliona evra.

Za sada je odgođen plan za prikupljanje 100 miliona evra podređenog kapitala. To bi u ovom trenutku bilo preskupo i banka još uvek pregovara s austrijskom Upravom za finansijsko tržište (FMA) o propisanom kapitalu. Budući da još uvek nema pritiska, glavni investitori daju vremena za procenu situacije.

Nakon presude hrvatskog Vrhovnog suda o pravnoj ništavosti valutne klauzule, Addiko banka suočava se sa pojedinačnim zahtevima za sudske naknade dužnika u Hrvatskoj.

Banka je zbog toga pre izvesnog vremena najavila da će se potencijalna rezervisanja “u visokom jednocifrenom milionskom rasponu u evrima odraziti na finansijski rezultat u trećem tromesečju 2019”.

U Srbiji banka se suočava sa zahtevima klijenata za konverziju stambenih kredita, nakon što je država donela Zakon o konverziji stambenih kredita u švajcarskim francima. Rešenjem iz Zakona o konverziji preostali dug klijentima umanjuje se za 38 odsto.

Tags
Back to top button