Projekat podrške PKS: Preduzetnički hab i na lokalu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Projekat podrške PKS: Preduzetnički hab i na lokalu

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije pokrenuo je projekat otvaranja preduzetničkih habova u sedištima regionalnih komora i šaltera za preduzetnike u lokalnim samoupravama.

Na ovaj način implementira se novi poslovni model podrške razvoju preduzetništva, povećanja investicija i konkurentnosti domaće privrede, kao i podsticanja bržeg regionalnog razvoja, prenosi Blic.

Do sada su otvoreni preduzetnički habovi u Subotici, Novom Sadu, Kruševcu i Kragujevcu. U Kuli je nedavno otvoren prvi šalter van beogradskih opština, a uskoro će biti otvorena još dva za preduzetnike Bujanovca i Preševa.

Sektor preduzetništva PKS otvorio je 18. novembra u Kuli šalter za preduzetnike, prvi van beogradskih opština. To je mesto gde će svi preduzetnici kulske opštine imati mogućnost da dobiju savet, uputstvo i podršku. Sledeće opštine u kojima će biti otvoreni šalteri za preduzetnike su Preševo i Bujanovac.

“Šalter za preduzetnike funkcioniše kao one stop shop, to je nefinansijska podrška postojećim preduzetnicima i onima koji nameravaju da otvore svoja preduzeća. Kroz saradnju sa lokalnim samoupravama u Srbiji želimo da na efikasan način informišemo, upoznajemo i obaveštavamo preduzetnike o svim aktivnim programima i aktivnostima i doprinesemo ravnomernom regionalnom razvoju privrede Srbije”, objasnila je Simanić.

Šalteri su, istakla je Simanić, izuzetno važni za poslovanje preduzetnika na lokalnom nivou, a podrška lokalne samouprave veoma je važna za razvoj privrede u opštinama i regionu.

Rad šaltera za preduzetništvo u opštinama omogućava preduzetnicima da, u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, štedeći svoje vreme odlaskom u nadležne institucije.

Preduzetnici na šalteru takođe mogu da se informišu i o subvencijama, aktuelnim konkursima, programima, kreditnim linijama, poreskim propisima i procedurama, analizama tržišta, pripremi poslovnih planova i svim drugim mogućnostima za unapređenje poslovanja.

Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima zainteresovanim da počnu sopstveni biznis i unaprede dosadašnji posao, od 1. novembra na raspolaganju je novi nacionalni Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji kao sveobuhvatna podrška predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju iznose 300.000.000 dinara.

Tags
Back to top button