Klasični krediti dostupni i socijalno ugroženim i ranjivim katgorijama – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Klasični krediti dostupni i socijalno ugroženim i ranjivim katgorijama

Mnogi banke doživljavaju kao surove institucije koje interesuje samo profit. Međutim, da li zbog manjka klijenata ili konkurencije i bankari su počeli sa socijalno odgovornim poslovanjem po principu “čini dobro da bi i tebi bilo dobro”.

Da li su bankari omekšali tvrdeći da ne mogu svakom da odobre kredite ili je konkurencija učinila svoje, ali sada su klasični krediti dostupni i socijalno ugroženim i ranjivim katgorijama, piše RTS.

Tržišna vremena se menjaju i bankari su počeli da daju savete, a zatim i da prate takve klijente kako bi se njihov posao održao.

“Naša grupa je uradila veliki broj ovakvih projekta i trenutno su ti krediti u toku, da tako kažem. Tokom trajanja kredita se meri i prati ostvarivanje pozitivnog uticaja u društvenoj sredini, tako da se očekuju zaista i dobri rezultati”, ističe vođa tima Milena Rajković.

Udruženje “Atina” 16 godina zbrinjava žrtve porodičnog nasilja to jest od kada postoji.

Već nekoliko godina ima i proizvodnju i prodavnicu prehrambenih proizvoda. Posle pokretanja posla uz pomoć donacija, sada razmišljaju i o kreditu.

“Naravno da promišljamo različite rizike ulaska u drugačije poslovne odnose sa bankama. Zajedno sa njima, unapredili smo neke aspekte poslovanja. Oni nam nisu samo pomogli finansijski, već i da promislimo neke aspekte poslovanja i sada budemo u situacij da razmišljamo kako ući u investicioni ciklus”, kaže Maja Savić iz udruženja “Atina”.

Posle dobre ideje, ostaje niz poteza početničkih firmi kako bi održale stabilnost i bile rentabilne.

Vlasnici takvih firmi često greše i potrebni su im saveti.

“Imamo primer da su troškovi bili neadekvatno procenjeni pa je finalni proizvod koštao mnogo više nego što je mogao da se proda na tržištu. Prosto je bio nekonkurentan. Zatim, proizvodi su gurani kroz neke kanale gde nije bilo klijenata koji su mogli da ih kupe”, kaže direktor za razvoj poslovanja “Unikredit banke” Zoran Ristić.

Ranjive kategorije poput mladih, starih, početnika, za sada mogu da računaju na investicione i kredite za obrtna sredstva do 25 hiljada evra.

Rok otplate je do sedam godina a godišnja kamata od pet do sedam odsto.

Osim dobre ideje mora postojati biznis plan i kontrola održivosti poslovanja.

Tags
Back to top button