Evrozona treba u “svom dvorištu” da obezbedi veći rast – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Evrozona treba u “svom dvorištu” da obezbedi veći rast

Evrozona treba u “svom dvorištu” da obezbedi veći ekonomski rast, između ostalog i većim javnim ulaganjima, ako hoće da se odupre slabostima na stranim tržištima i da stekne unutrašnju ravnotežu, izjavila je danas nova predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

U svom prvom važnom izlaganju otkako je postala predsednica ECB-a početkom ovog meseca, Lagard nije govorila o monetarnoj politici samo je rekla da će centralna banka nastaviti da obavlja svoj deo posla za podršku ekonomiji, prenosi Rojters.

Umesto toga, odlučila je da pošalje poruku vladama država-članica zone evra, pozivajući ih da ojačaju domaću tražnju pošto je globalni trgovinski rat naglo prekinuo 10-godišnji izvozno orijentisan rast, koji je ugavnom prevodila Nemačka.

“Odgovor leži u pretvaranju druge najveće svetske privrede u ekonomiju koja je otvorena prema svetu, ali sigurna u sebe – u ekonomiju koja u potpunosti koristi evropski potencijal kako bi omogućila uzlet domaće potražnje i dugoročan rast”, rekla je Lagard.

Ona je izdvojila javna ulaganja kao ključnu polugu za uspostavljanje ravnoteže, založivši se za to da se “panevropska sredstva” troše na stvaranje “digitalnijeg i zelenijeg” bloka.

“Investicije su posebno važan deo odgovora na današnje izazove, jer one objedinjuju obe stvari – i današnju tražnju i sutrašnju ponuda”, istakla je Lagardova.

Tags
Back to top button