Banca Intesa Beograd planira da do 2021. digitalizuje 95% svojih plaćanja – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKEINOVACIJESLIDERSVE VESTI

Banca Intesa Beograd planira da do 2021. digitalizuje 95% svojih plaćanja

Banca Intesa Beograd, srpska jedinica italijanskog zajmodavca Intesa Sanpaolo, planira da do 2021. godine digitalizuje 95% svojih plaćanja i 40% sve prodaje, izjavila je visoka zvaničnica banke za portal SeeNews.

“Planiramo da uvedemo novu platformu za internet i mobilno bankarstvo za pojedince tokom sledeće godine koja će klijentima ponuditi potpuno novo iskustvo bankarstva”, rekla je Zorana Branković, šefica višekanalnog sistema u Banca Intesa Beograd, za SeeNews na marginama nedavnog tehnološkog foruma , IBM Think Summit, u organizaciji globalne tehnološke kompanije IBM u Beogradu.

Banca Intesa odabrala je platformu IBM API Connect kako bi otključala potencijal unutrašnjih aplikacija i podataka. Platforma pomaže banci da ispuni svoje ciljeve da proširi poslovne mogućnosti na nova tržišta i iskoristi nove tokove prihoda izvan svog tradicionalnog poslovanja.

“Mnogo operacija će sami klijenti obavljati digitalno, a to će u potpunosti promeniti način na koji servisiramo klijente”, dodala je Brankovićeva.

Pogon ka digitalizaciji oslobodiće resurse u fizičkim filijalama banke za konsultacije i veću prodaju, objasnila je ona.

Trenutno Banca Intesa Beograd ima 300.000 klijenata u mobilnom bankarstvu i oko 160.000-170.000 u internet bankarstvu. Više od milion uplata se vrši svakog meseca putem digitalnih kanala.

“Brojevi govore sami za sebe. Koristili smo silu naše mreže filijala da pojačamo digitalizaciju, jer organski rast možete imati samo do određenog trenutka, a onda on prestane. Postoje klijenti koji ga ne koriste, jer smatraju da je to komplikovano. Zato imamo kolege iz filijala koje su svakodnevno na raspolaganju da im pomognu “, prokomentarisala je Brankovićeva.

Prošle godine Banca Intesa Beograd beležila je rast od 20 do 30% prodaje putem digitalnih kanala.

Prema privremenom nerevidiranom finansijskom izveštaju banke objavljenom na njenoj korporativnoj veb stranici, u prvoj polovini 2019. godine profit posle poreza nakon porasta poreza povećan je za 19% u odnosu na godinu pre, na 6,6 milijardi dinara (61,5 miliona dolara / 56 miliona evra).

U 2018. godini dobit nakon oporezivanja Banca Intesa Beograd porasla je 6,4% na 12,6 milijardi dinara (121 milion USD / 107 miliona evra).

Banca Intesa bila je pionir digitalnog kreditiranja u Srbiji, podsetila je Branković.

“Nema dokumentacije, nema dodatnih zahteva. Jednostavno se prijavite, podnesete zahtev i dobijete novac za 15 minuta. Bila smo prva banka koja je to uradila u Srbiji u 2016. godini, a još dve banke su to uradile ove godine.”

Centralna banka Srbije (NBS), prepoznaje mogućnosti koje digitalizacija bankarskih usluga nudi i ohrabruje lokalne banke da preduzmu korake u tom pravcu, napomenula je Branković, dodajući da se očekuje da će inicijativa za trenutno plaćanje NBS-a podstaći i mobilno plaćanje.

U oktobru 2018. godine NBS je pokrenula sistem trenutnog plaćanja kako bi olakšala novčane transfere u zemlji. Sistem, kojim će upravljati centralna banka, radiće 24 sata dnevno, omogućavajući transfere do 300.000 dinara (2.900 dolara / 2.500 evra) po transakciji u roku od samo nekoliko sekundi, saopštila je tada NBS. Kupci će moći obavljati platne transakcije putem šaltera, aplikacija za mobilno i elektronsko bankarstvo, kao i na prodajnim mestima u maloprodaji.

“Takođe očekujemo da ApplePay, Google Pay, pa čak i AliPay uđu u naše tržište u bliskoj budućnosti i mislim da će se to mnogo promeniti u naredne dve ili tri godine, imaćemo potpuno drugačiju situaciju u pejzažu plaćanja”, rekla je ona i dodala da će Banca Intesa Beograd nastojati da nađe dobar bilans sa svojim kartičnim poslovanjem koje je veoma snažno.

“Ne očekujemo da će instant plaćanja kanibalizovati kartice, ali ako to posmatrate iz perspektive krajnjih korisnika, za njih je potpuno irelevantno da li je račun u telefonu ili kartici, oni će odabrati najlakši način plaćanja.”

U jugoistočnoj Evropi, pored Srbije, Intesa Sanpaolo je prisutna i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Albaniji.

Tags
Back to top button