Niko nije odgovoran za propast Univerzal banke – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESVE VESTI

Niko nije odgovoran za propast Univerzal banke

Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo je od krivičnog gonjenja četvoro bivših članova Upravnog odbora Univerzal banke, saznaje “Politika”.

Sudsko veće Posebnog odeljenja Višeg suda je 25. oktobra obustavilo postupak protiv Dragana Tomića, Milovana Puzovića, Nevene Belić i Dragoljuba Pantelića pošto mu je dan ranije dostavljen dopis tužilaštva o odustanku od gonjenja četvoro okrivljenih zbog nedostatka dokaza. Odluka o obustavi usledila je nakon četiri održana pretresa.
Istraga povodom, kako je tvrdilo tužilaštvo, malverzacija sa kreditima Univerzal banke, pokrenuta je 14. februara 2014. godine. Naredbom o njenom sprovođenju za nezakonite radnje teretili su se, osim četvoro kasnije optuženih, i Miodrag Đukić, član izvršnog odbora banke. Nepunih godinu dana kasnije, istraga je po drugi put proširena i to u odnosu na Gorana Perčevića, nekadašnjeg funkcionera Socijalističke partije Srbije i vlasnika firme “Interkomerc”.
Pored osumnjičenih, u toku istražnog postupka saslušani su mnogobrojni svedoci, među kojima su Slobodan Unković, nekadašnji visokopozicionirani član SPS-a i član UO Univerzal banke, Savka Popara, interni revizor u pomenutoj banci, učesnici u kontroli ispred Narodne banke, članovi UO banke, Miroljub Labus, član nadzornog i UO i ostali članovi upravnog i nadzornog odbora“, navodi “Politikin” sagovornik.
U istrazi je, po nalogu tužilaštva urađeno i ekonomsko-finansijsko veštačenje, a izveštaj o njemu potpisao je Vukašin Spasić.
Posle tri godine istrage, 19. novembra 2018. godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragana Tomića, tadašnjeg predsednika IO Univerzal banke, Milovana Puzovića, Nevene Belić i Dragoljuba Perišića, članova IO banke, za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica.
Tužilaštvo je okrivljene teretilo da su ugovorili odobravanje četiri kredita koja nisu mogla da budu vraćena, što je izazvalo i pad adekvatnosti kapitala banke. Kako su tada pisali mediji, Tomić se teretio da je nezakonito i bez pokrića odobravao višemilionske kredite kompanijama “Farmakom MB” iz Šapca, “Interkomerc” i “Beohemija”, što je oštetilo državu za 85 miliona evra.
Univerzal banci je 31. januara 2014. godine oduzeta dozvola za rad zbog nesolventnosti. Prema istim informacijama, Narodna banka Srbije utvrdila je tada da se u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, da je ona dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, kao i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.
Međutim, nijedna od teza tužilaštva u toku dokaznog postupka nije dokazana, što je potvrđeno i ekonomsko-finansijskim veštačenjem i izjašnjenjem poverenika stečajnog upravnika, da je stanje potraživanja Univerzal banke a. d. Beograd u stečaju po kreditnim partijama navedenim u dispozitivu optužnice – nula, a sve shodno pravnosnažnom rešenju Privrednog suda u Beogradu – navodi sagovornik beogradskog lista.
Izvor: Politika
Tags
Back to top button