Evo ko ima pravo da zaviri u sefove gradjana – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Evo ko ima pravo da zaviri u sefove gradjana

Građani u sefovima u bankama najčešće čuvaju porodični nakit, novac, testamente i važne umetnine, a bilo je, pričaju bankarski službenici i klijenata koji su pitali može li u sef da stane paket ili tegla veličine dva, tri i pet kilograma.

A, može da stane štošta, kažu nezvanično bankari. Zakonom je, doduše, precizirana zabrana držanja oružja, eksploziva, zapaljivih sredstava, narkotika, ali i predmeta koji su podložni raspadanju i kvarenju. U sefovima ne bi smeo da se čuva ni novac. Neke to banke ne preporučuju, a pojedine i ugovorom zabranjuju, pise Blic.

“Banka nema uvid u sadržaj sefa klijenta. U izuzetnim situacijama ako klijent nije prisutan, sef je moguće otvoriti samo po nalogu suda, MUP-a, itd”, rekli su za Blic u jednoj banci.

Sadržaju sefa, dakle, ne može da pristupi niko osim zakupca ili nekoga koga je on lično ovlastio, pa tako građani u sefovima ostavljaju sve ono što žele da sačuvaju na najsigurnijem mestu.

“Najčešće su to važni ugovori, testamenti, vrednosni papiri poput obveznica, blagajničkih zapisa, umetnina, dragocenosti i drugo. Trenutno se ne zna broj sefova u bankama u Srbiji jer one nemaju obavezu da izveštavaju o obimu sefovskog poslovanja. Međutim, nacrt Zakona o sprečavanju pranja novca, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, tu će situaciju promeniti. Praktično, banke će NBS morati da obaveštavaju o sklopljenim ugovorima o zakupu sefa, broju korisnika sefova, kao i o licima koja su ovlašćena da pristupaju sefu”, ističu za “Blic Biznis” u Udruženju banaka Srbije.

Sefovi su u bankama su pod video nadzorom 24 sata, a građani ih najčešće iznajmljuju tokom praznika i putovanja. Mogu da ih iznajme i fizička i pravna lica. Dimenziju biraju po potrebi, a na raspolaganju su veličine od 45x300x400 do 1200x250x330.

Cena zavisi od veličine sefa i perioda iznajmljivanja, a klijenti najčešće traže najmanje sefove i period zakupa od tri meseca do godinu dana.

Iznajmljivanje najmanjeg sefa na mesec dana u proseku u bankama košta oko 500 dinara, ili oko 4.000 godišnje. Zakup najvećeg sefa u proseku staje do 1.400 dinara mesečno, dok je na godišnjem oko 6.000 dinara.

Banke su pritom napravile i cenovnike u slučaju oštećenja brave. Zamenu mehaničke prave praktično naplaćuju 500 dinara plus troškovi bravara, a elektronske 500 dinara plus 160 evra plus PDV, navodi Blic.

U novije vreme sve su popularniji sefovi sa elektronskom kontrolom pristupa čije se kompletno poslovanje prati elektronskim putem preko centralnog kompjutera, koji registruje vreme ulaska, kao i vreme provedeno u boksu i zauzetost boksa. Iznajmljivanje ovakvih sefova skuplje je za oko 50 odsto u odnosu na sefove sa mehaničkom bravom.

Sefove mogu da ih iznajme i fizička i pravna lica, a zakupci su različitog godišta od najmlađih, studenata, do onih u penzionerskim danima.

Tags
Back to top button